Депутатите имат достатъчно основания, за да се сформира анкетна комисия

...
Депутатите имат достатъчно основания, за да се сформира анкетна комисия
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Има притеснителни неща в избора на „Грипен“

Депутатите имат задоволително учредения, с цел да се образува анкетна комисия за избора на служебното държавно управление на изтребителите „ Грипен “. Лично за мен има неща, които са притеснителни. Това сподели президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Как по този начин се получи, че едни и същи специалисти през 2012 година поддържаха решение за взимане на „ Ф–16 “ от Португалия, а в този момент се обърнаха на 180 градуса и в този момент взеха друго решение, уточни той.

„ Народните представители имат цялостно съображение да видят дали е имало напън и форма на въздействие от страна на президентската институция към служебното държавно управление. Лично аз бяха безпределно обезпокоен, когато министър-председателят на служебното държавно управление Огнян Герджиков излезе и сподели, че е имало напън. За мен е значимо да стане ясно на всички български жители дали в действителност президентската институция е в някаква форма на нещо, което не трябва да си разрешава президентът – да предопределя, да въздейства на държавното управление във връзка с публични поръчки “, сподели Плевнелиев.

„ На едно служебно държавно управление не му наподобява да взема решение за милиарди в подобен къс интервал от време “, уточни още той.

Според него „ Грипен “ не е най-хубавият избор, поради, че съседите ни от Европейски Съюз и НАТО имат „ Ф–16 “.

По отношение на свадите към НДК Плевнелиев счита,че те „ изрично не са в положение да провалят българското председателство на Съвета на Европейски Съюз “.

Имаме обаче към този момент доста мотиви да се срамим, тъй като не сме в положение да извадим един различен, доста по-голям стратегически спор – на нас ни наподобява не да седим в ъгъла и да чакаме някой различен подхвърлен милиард по някой кохезионен фонд, а да дефинираме, да водим, да прибавим стойност. Много ми се ще този спор да тръгне, уверен съм и съм положителен реалист, че България ще има сполучливо председателство, сподели гостът.

Той добави, че има вяра и на Лиляна Павлова, и на Екатерина Захариева, и на Бойко Борисов.

Плевнелиев уточни, че за два дни Борисов е получил банкет и в Елисейския замък, и в канцлерството при Ангела Меркел. „ Това е доказателство, че България има запас на доверие. Сега то би трябвало да бъде обърнато в съответни ползотворни диспути и резултати. Нямаме най-голямата стопанска система или най-силната войска, по какъв начин можем да прибавим стойност? В какво можем да водим този неповторим съюз за мир? Моят отговор е елементарен – на Балканите. България желае да е незаобиколим фактор на Балканите, тя би трябвало и може да води, би трябвало да дава решения. Очаквам и ще оказвам помощ в границите на българското европредседателство да се случи нещо огромно на Балканите “.

В отговор на въпрос Плевнелиев прикани да се отвори и втората стенограма за КТБ. Той уточни, че от оповестението на първата не е произтекла бомба, само че президентската институция е изгубила тежест.

Вижте във видеото какви още гафове са били позволени от Президентството съгласно Плевнелиев: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР