Депутатите гласуваха промени в Наказателния кодекс чрез преходните и заключителните

...
Депутатите гласуваха промени в Наказателния кодекс чрез преходните и заключителните
Коментари Харесай

ГЕРБ въведе до 10 г. затвор за нерегламентиран превоз на пътници

Депутатите гласоподаваха промени в Наказателния кодекс посредством преходните и заключителните разпореждания сред първо и второ четене на Кодекса на комерсиалното мореплаване, с които нерегламентираният транспорт на пасажери се криминализира .

Промените бяха гласувани на второ четене и са вкарани в закона от депутата от ГЕРБ Иглика Събева.

Ето какво гласи текстът:

" Който извърши публичен транспорт на пасажери без позволение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се санкционира с отнемане от независимост от две до пет години, като моторното транспортно средство, послужило за осъществяване на действието, се лишава в интерес на страната, без значение чия благосъстоятелност е ".

Според измененията се плануват от две до пет години отнемане от независимост и лишаване на моторното транспортно средство в интерес на страната на всеки, който прави публичен транспорт на пасажери без регистрация, позволение и лиценз.

Когато действието е осъществено от две или повече лица или посредством подправен документ, наказването е отнемане на независимост от пет до 10 години или глоба от 5 до 15 хиляди лв., като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на отговорния.

От опозицията оспориха в зала измененията и оповестиха, че ще ударят споделеното пътешестване.

ГЕРБ дадоха брифинг в Народното събрание , на който депутатът Станислав Иванов разяснява, че споделеното пътешестване не е публичен транспорт и не имат намерение да го стопират. И противоположното законопроектът планува: " Когато един транспортьор реализира нерегламентиран транспорт, към този момент ще бъде глобен ".

Относно глобите Иванов изясни, че са такива, с цел да " могат да предпазят живота и здравето на българските жители ".

По думите му, измененията са незабавни поради ковид-кризата, която е засегнала превозвачите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР