Депутатите гласуваха окончателни промени в Закона за отбраната и въоръжените

...
Депутатите гласуваха окончателни промени в Закона за отбраната и въоръжените
Коментари Харесай

Въоръжените сили в крайна сметка няма да участват в операции на МВР

Депутатите гласоподаваха дефинитивни промени в Закона за защитата и въоръжените сили, само че отдръпнаха предлагането за възлагане на спомагателни полицейски пълномощия на армията.
Първоначалните текстове предвиждаха опцията армията да може да оказва помощ на държавните органи в противодействието на закани с изключително висока степен на социална заплаха за популацията, само че бяха оттеглени по време на второ четене на законопроекта.
„ Текстът не беше добре дефиниран. Нямаше нужната уточненост и създаваше двусмислие “, изясни ген. Константин Попов, ръководител на парламентарната Комисия по защита. Така депутатите взеха решение въоръжените сили да не вземат участие в такива интервенции, които би трябвало да са отговорност на Министерство на вътрешните работи и по-специално на жандармерията.
Остават обаче отговорностите на въоръжените сили по антитерористичния закон , защитата на границата и оказването на помощ на популацията при бедствия и повреди.
„ Друг е въпросът, в случай че се внесе сериозна конкретика - да, можем да го премислим. Когато не е ясна концепцията, няма смисъл да се одобряват такива текстове “, изясни още ген. Попов, който акцентира, че концепцията за това не е неприятна, само че на този стадий просто не е добре дефинирана.
С измененията в закона се основава и опция за погашение на левовата равноценност на полагащата се безвъзмездна храна и ободряващи питиета по време на занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите при справедлива неспособност за обезпечаването им. Грубо пресметнато това са към 10-12 лева дневно.
Друга значима смяна е основаването на Съвместно командване на специфичните интервенции.
„ Тук отдаваме смисъла на това, което вършат нашите специфични сили. Така е в другите страни от НАТО, по-вярно е и е доста по-добро. Смятам, че това е едно положително решение “, добави още ген. Попов.
Предвижда се още българските жители, взели участие в задачи и интервенции на въоръжените сили на България отвън територията на страната, да могат да употребяват обществените кухни към Министерството на защитата и да бъдат подпомагани с парични средства.
От своя страна Началникът на защитата ген. Андрей Боцев оцени измененията като позитивни и акцентира, че настина текстовете за възлагане на полицейски пълномощия са били „ двусмислени “ и за това са оттеглени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР