Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за акциза

...
Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за акциза
Коментари Харесай

По-високият акциз за бездимните цигари бе приет на първо четене


Депутатите гласоподаваха на първо четене измененията в Закона за акциза и данъчните хранилища, предвиждащи покачване на акцизната ставка на бездимните тютюневи произведения, съобщи БГНЕС. В в този момент настоящите разпореждания акцизната ставка е в размер на 152 лв. за кг, което прави данък в размер на 0,93 лева за кутия.

Въпреки че в първичния текст на законопроекта планува уеднаквяване на акцизната ставка на бездимните произведения с тази на стандартните цигари, ръководещите поеха ангажимент да внесат промени сред двете четения. Новото предложение планува акцизът да се мери на база на количеството тютюн и ще е 40% от ставката за елементарните цигари.

Против нарастването се оповестиха от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “. Народният представител Румен Гечев разяснява, че тези произведения са по-малко нездравословни от стандартните цигари и като такива тяхната цена не би трябвало да се покачва. Гечев напомни, че на 4 юли даже министър председателят Борисов разгласи, че противоречивият законопроект ще бъде отдръпнат, само че това не бе сторено от ПГ на ГЕРБ. „ А да забележим по какъв начин ще гласувате в този момент “, сподели той от парламентарната естрада.

От Движение за права и свободи също оповестиха, че не поддържат законопроекта.

Предложението на ръководещите бе предпазено от ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. „ Няма да се спирам на здравния аспект на казуса, тъй като съм уверена, а и освен аз, Световната здравна организация ясно и изрично споделя, че те са нездравословни и би трябвало да бъдат облагани по сходен метод “, аргументира се Стоянова. Тя обърна внимание на отражението на този проблем върху бюджета на страната, където се губят към 32 млн. лв. на година. Стоянова напомни, че по отношение на предходната година делът на продажбите на бездимните тютюневи произведения се е нараснал с 50%. „ Ако този растеж се резервира, а аз мисля, че с сходни рекламни организации и чудесната рекламна акция, която спретнахме по малките екрани и радиа, може би той ще бъде надхвърлен “, счита тя.

„ В тази зала ние сме разделяне не на партии, а на пушачи и непушачи “, пошегува се Петър Петров от „ Обединени патриоти “. Той също застъпи тезата, че бездимните тютюневи произведения са нездравословни за пушачите, колкото са нездравословни и стандартните цигари. „ Съгласете се уважаеми пушачи, че на вас ви оферират да пушите фасове. Не ви дават цигари, дават ви фасове “, съобщи той. Според него повода за налагането на по-висок данък е съществуването на никотин, който е приет от Световната здравна организация за нездравословно вещество.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР