Депутатите гласуваха на първо четене новите текстове, предвиждащи промяна в

...
Депутатите гласуваха на първо четене новите текстове, предвиждащи промяна в
Коментари Харесай

Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене

Депутатите гласоподаваха на първо четене новите текстове, предвиждащи смяна в модела на финансиране на вероизповеданията, съобщи кореспондент на БГНЕС. Под предлагането за промени в Закона за вероизповеданията стоят подписите на ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ, „ Българска социалистическа партия за България “ и Движение за права и свободи – Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а в претекстовете му е записано, че с него се цели да се сътвори гаранция за религиозната независимост и да се предотврати опцията за интервенция на непознати страни, институции и лица в активността на българските религиозни общности.

Полагащата се държавна дотация ще се изразходва целево за покриване на разноските на вероизповеданието за хонорари на свещенослужители и чиновници на религиозните институции, както и за реализирането на други действия, разказани в закона – просветителни, обществени, поддръжка на молитвени домове и др.

В законопроекта размерът на дотацията се дефинира по модела на финансиране на политическите партии, като оптималният размер е 15 млн. лева на изповедание, а заплатата на един духовник се приравнява с тази на преподавател. По време на дебатите ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов напомни, че с измененията се извършва ангажимент, стихотворец на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР