Депутатите гласуваха на първо четене новите текстове, предвиждащи промяна в

Депутатите гласуваха на първо четене новите текстове, предвиждащи промяна в ...

Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене.


Депутатите гласуваха на първо четене новите текстове, предвиждащи промяна в модела на финансиране на вероизповеданията, предаде репортер на БГНЕС. Под предложението за промени в Закона за вероизповеданията стоят подписите на председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, „БСП за България“ и ДПС – Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а в мотивите му е записано, че с него се цели да се създаде гаранция за религиозната свобода и да се предотврати възможността за намеса на чужди държави, институции и лица в дейността на българските религиозни общности.

Полагащата се държавна субсидия ще се изразходва целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на свещенослужители и служители на религиозните институции, както и за осъществяването на други дейности, описани в закона – образователни, социални, поддръжка на молитвени домове и др.

В законопроекта размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималният размер е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява с тази на учител. По време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че с промените се изпълнява ангажимент, поет на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

Източник: econ.bg