Депутатите гласуваха мандат на правителството за започване на преговори със

...
Депутатите гласуваха мандат на правителството за започване на преговори със
Коментари Харесай

Правителството започва преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16

Депутатите гласоподаваха мандат на държавното управление за започване на договаряния със Съединените щати за закупуване на нови самолети F-16. Решението мина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че договарянията могат да стартират.

НФСБ, АТАКА, Българска социалистическа партия и Воля гласоподаваха срещу. Причината - острото противоречие сред Валери Симеонов, Волен Сидеров и явно Красимир Каракачанов по тематиката - по какъв начин и от кое място да се купят самолетите.

Валери Симеонов аргументира негативното си гласоподаване с променените, съгласно него, правила в хода на самата процедура. Волен Сидеров пък предложи в процедурата за избор на нов изтребител да се включат и други страни като Русия и народни представители да вземат участие в преговорните екипи. Българска социалистическа партия дефинира решението като празен чек за държавното управление, което ще договаря при неразбираемо какви финансови параметри за новите самолети, а Веселин Марешки от Воля въобще е срещу да се дават милиарди за, изтъквам, куп железа.

Така или другояче, решението мина. От ГЕРБ показаха, че най-сетне действителната рационализация на българските Военновъздушни сили може да стартира, а от Движение за права и свободи поддържаха решението с огромната забележка, че въобще конкурсната процедура е била непотребна.
Йордан Цонев, Движение за права и свободи: Кому беше необходим този конкурс? Стратегическият избор на България е пределно явен - ние желаеме да бъдем защитавани от НАТО и по-специално от най-голямата страна, най-високотехнологичният боен индустриален комплекс в НАТО и в света е американският военно-промишлен комплекс. Е, от кой да вземем съоръжение? Валери Симеонов, ръководител на НФСБ: Когато се изопавачат първичните условия в интерес на един от участниците, това е позорно, унизително за България като страна, България мъчно може да бъде избрана като самостоятелна, суверенна страна. По тази причина ние няма да подкрепим това решение. Веселин Марешки, ръководител на ВОЛЯ: Вие питали ли сте Вашите гласоподаватели те желали ли са единствената точка, която Вие ще извършите в този мандат, да бъде закупуването на самолетите, а всичко друго - българските лекари, учители и служители на реда, българските пенсионери, да мизерстват. Волен Сидеров, ръководител на АТАКА: Вече 12-13-а година Съединени американски щати, не НАТО, Съединени американски щати употребява в България 4 военни бази гратис. Най-богатата страна в света употребява четири бази в най-бедната страна в Европа гратис. Ако се спрем на тези въпросни самолети F-16, те да бъдат предоставени безплатно. Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: По метода, по който българското държавно управление организира тази процедура, уверена съм, злепостави американските ни сътрудници във вашите очи. Второ, злепостави България пред европейските ни сътрудници, като отхвърли разговои с държави-членки на Европейски Съюз за продължение на тази процедура. Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ: Когато приказваме за национална сигурност, би трябвало да вземем вярното стратегическо решение. От държавите-членки на НАТО в Европейски Съюз - това са 10, те са закупили F-16, тъй като това е естествено най-хубавото. И държави-членки на НАТО в Европейски Съюз, които са закупили Грипен, са единствено 2.
Оттук нататък министър председателят Бойко Борисов би трябвало да образува преговорен екип от четирима министри - на защитата, на финансите, стопанската система и на външните работи. Според военния министър Красимир Каракачанов, договарянията може да продължат 4 месеца, а първата среща най-вероятно ще е още при започване на февруари на срещата на министрите на защитата в Брюксел. Каракачанов подсети, че отклонението от плануваните 1,8 милиарда лева няма да е фрапантно.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата: Това беше другата огромна неистина, че ще дадем 3-5 милиарда. Отклонението може да бъде най-много до получените досега предложения, няма по какъв начин да е повече, само че нашата упоритост не е да стигаме до цената, която са ни предложили, а да я смъкваме надолу, все още имаме уверения, че цената ще върви надолу.
След като стана явен резултатът от гласуването, от Посолството на Съединени американски щати в София оповестиха, че приветстват решението и чакат Съединени американски щати и България да продължат да укрепват стратегическото си партньорство в границите на НАТО.
 Комисията по защита гласоподава „ за “ договаряния със Съединени американски щати за F-16 Комисията по защита гласоподава „ за “ договаряния със Съединени американски щати за F-16
След близо 4-часово съвещание Комисията по защита гласоподава мандат на държавното управление за започване на договаряния със Съединените щати за нови изтребители...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР