Депутатите единодушно вдигнаха десетократно санкциите за кучета без намордник с

...
Депутатите единодушно вдигнаха десетократно санкциите за кучета без намордник с
Коментари Харесай

Десетократно по-високи глоби за кучета без намордник. Няма рестрикции за четириногите под 5 кг

Депутатите единомислещо подвигнаха десетократно глобите за кучета без намордник с промени в Закона за ветеринарната активност, признати на първо четене. Поправките не разрешиха кучешката разходка и свободното стартиране на четириногите с тегло над 5 кг. Законът планува вместо 100 лева, санкцията за куче без намордник да стане 1000 лева, а глобата за четириного без мотив -  300 лв.. Разхождането на кучета в детски площадки или неразрешени зони ще коства на стопаните им 500 лева, съобщи Нова телевизия.

Новите забрани не важат за извеждане без мотив на кучета с тегло над 5 кг, когато те се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии. Извън рестриктивните мерки попадат кучета на хора с увреждания, за служебни кучета в организациите на бюджетна прехрана и за четириноги, които се употребяват от Българския червен кръст. Няма да бъдат наказвани стопаните на ловни кучета и такива, които съпровождат или охраняват селскостопански животни отвън урбанизираните територии, както и за кучета, употребявани по време на лов, участващи в надпревари или подложени на образование.

Предложенията на ръководещите отбрани депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя за оптималния период сред първо и второ четене, с цел да може да се чуят всички отзиви и оферти по тематиката. Измененията в закона се постановат поради зачестилите произшествия с домашни кучета, аргументира се Атанасова.

Тя уточни, че в болшинството са наясно, че главният проблем през последните десетина години са безстопанствените кучета и преодоляването на популацията.

" Така на назад във времето останаха публичните връзки, свързани с развъждането, безконтролното стартиране и разхождане на кучета ", уточни тя. " за жалост, серия от трагични произшествия, свързани с ухапвания от кучета, причиняващи междинни, тежки телесни повреди и даже гибел, в последните месеци станаха всекидневие. Това наложи бързи законодателни промени ", изясни Атанасова.

Депутати от Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и Българска социалистическа партия насочиха основни забележки към измененията, а Ерджан Ебатин от придвижването, в качеството си на представител на Българската национална федерация по кинология, предложи да окаже подпомагане на ръководещите, с цел да изготвят оптимално прецизни текстове преди второто четене. Ебатин, който е ръководител и на националния киноложки клуб на кавказката овчарка, разкритикува, че не може килограмите на животното да бъде мярката за това дали то е нападателно, или не.

" Има кучета, които са 3 кг и са нападателни, има други, като ранг бернар, които нямат никаква експанзия. Този метод е неверен. Има рискови кучета, само че дали има рискови породи кучета, е доста спорен въпрос, добави депутатът от Движение за права и свободи. " Има кучета, които са особено селектирани, с цел да имат експанзия и да извършват избрани функционалности. По-скоро би трябвало да се основат стандарти за развъдниците ", съобщи от трибуната Ебатин.

От Вътрешна македонска революционна организация сложиха фокуса на казуса върху бездомните животни.Глоба в размер на 500 лева да се постанова на за притежатели, които изхвърлят своите кучета, изиска Александър Сабанов. Според него казусът се корени в безконтролното отглеждане, изхвърлянето на домашните любимци на улицата и неизпълнението на отговорностите, които имат общински и държавни служби.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов поддържа измененията, импортирани от ГЕРБ, само че ги назова плахи. Поводът да стане наложителен въобще, тъй като няма по какъв начин да се мерят кучета, настоя съдружният сътрудник.

" Защо се постановат тези правила в Закона за ветеринарномедицинската активност, като ги има в Закона за отбрана на животните? Проблемът е в правоприлагането, а не в законодателството. Органите, които би трябвало да наблюдават, просто не си правят работата ", съобщи Филип Попов от Българска социалистическа партия. Той се съгласи с мнението на Ерджан Ебатин, че полемиката би трябвало да бъде експертна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР