Депутатите дискутират на първо четене дали да бъде намалено ДДС-то

Депутатите дискутират на първо четене дали да бъде намалено ДДС-то ...

Александър Иванов към БСП: Ако в партията ви се правят политически интриги, не ги пренасяйте в нашата.

Депутатите дискутират на първо четене дали да бъде намалено ДДС-то за хотелиери, ресторантьори и кетъринг услуги от 20 на 9%. Мярката се предлага като временна до края на 2021 г.

Народният представител от БСП Димитър Данчев посочи, че ГЕРБ трябва да изпитват срам.

„Това предложение е направено от премиера, воден от мисълта за своя личен рейтинг. Премиерът го направи, защото не обича протестите и се страхува от тях“, коментира от трибуната червеният депутат.

В отговор Александър Иванов от ГЕРБ го посъветва да не прави интриги.

„Ако във Вашата партия БСП се правят политически интриги, не ги пренасяйте в нашата“, поиска депутатът от управляващата партия.

Понеже БСП поискаха на дебата да присъстват премиерът, финансовият министър и заместник-министри, Иванов напомни, че вносител на това предложение не е МС, а становището на финансовото министерство е изпратено до Бюджетна комисия и е още на интернет страницата на ведомството.

„Безпрецедентно разрастване на епидемията не отмина и българската икономика. Затова е предложението ГЕРБ да се намали ставката за сектора, който е най-засегнат от това. По този повод в средата на годината разглеждаме тази мярка. 11-12% от БВП се формира от този сектор. Мярката е временна и сме записали от 1 юли 2020 до 31 декември 2021 г. Това няма да намали цената за крайния потребител. Това е мярка за подпомагане на бизнеса“, аргументира се Александър Иванов. Той напомни, че никой от противниците не говори за другото предложение – за повишаването на минималния осигурителен доход в сектора.

„Нашето предложение е за повишаване на този показател, защото осигуровките на заетите в Държавно обществено осигуряване ще даде по-голяма сигурност за работещите“, изтъкна депутатът от ГЕРБ. По думите му над 75 000 души са заетите, чиито работни места ще бъдат защитени с тази мярка.

„В нашата управленска програма е записано, че няма да се увеличават данъците. Тази временна мярка е ориентирана за запазване на работните места и хората да бъдат осигурявани на по-висока заплата. За промяна в данъчната система не става дума. Внушенията за повишаването на други данъци е некоректно“, уточни народният представител. /tribune.bg

Източник: dnesplus.bg