Депутатите дадоха съгласието си на 13 юни по проекторешение на

...
Депутатите дадоха съгласието си на 13 юни по проекторешение на
Коментари Харесай

Броят на евродепутатите ще бъде намален

Депутатите дадоха единодушието си на 13 юни по проекторешение на Европейския съвет, учредено на по-ранно предложение на Парламента. То ще докара до понижение на общия брой на депутатите, откакто отдръпването на Англия от Европейски Съюз влезе в действие, само че също по този начин ще обезпечи спомагателни депутатски места за някои страни. Новите правила, които ще важат за европейските избори от 23 до 26 май 2019 година, би трябвало да получат публично утвърждение от държавните ръководители в Европейски Съюз.

В момента Парламентът има 751 депутати, което е оптималният брой съгласно Европейските контракти. Съгласно решението 27 от 73-те места на Англия ще бъдат преразпределени на други страни. Останалите 46 места ще бъдат непокътнати като запас за бъдещи страни-членки. По този метод броят на депутатите, които ще бъдат определени през 2019 година, ще бъде 705.

При утвърденото от депутатите преразпределение на местата нито една страна няма да загуби депутати, а някои ще завоюват сред 1 и 5 места в резултат на демографски промени. България ще остане със същия брой от 17 депутати.

Предложението взема поради популацията на страните-членки и следва правилото на „ дегресивната пропорция “. Това значи, че страните, които са по-малки по население, следва да имат по-малко депутати в Парламента от по-големите страни. В същото време един народен представител от по-големите страни съставлява повече хора, в сравнение с един народен представител от по-малките страни. Така депутатите от по-малките страни имат релативно по-силно наличие в Парламента.

Новото систематизиране ще влезе в действие едвам след формалната дата на Брекзит, която се чака да бъде в края на март 2019 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР