Депутати в парламента на Хонконг се сбиха заради планирани промени

...
Депутати в парламента на Хонконг се сбиха заради планирани промени
Коментари Харесай

Бой между депутати в парламента на Хонконг

Депутати в Народното събрание на Хонконг се сбиха поради планувани промени в закона, позволяващи обвинени да бъдат изпращани в Китай за правосъден развой, оповестява Би Би Си.

Няколко депутати са били ранени, а един е бил откаран в болница, откакто политиците влязоха в конфликти в пленарната зала.

Критици считат, че препоръчаната законова смяна ще накърни свободите в Хонконг.

Ала управляващите акцентират, че смяната е нужна, с цел да могат да екстрадират обвинен за ликвидиране в Тайван.

Депутат, който поддържа ръководещата върхушка в Пекин, дефинира багра в Народното събрание като " печален ден за Хонконг ".

По силата на политиката, известна като " Една страна, две системи ", Хонконг има обособена правосъдна система от Пекин.

Китай си върна контрола над някогашната английска колония през 1997 година при изискване, че ще позволи на територията " висока степен на самостоятелност, с изключение на в сферите външна политика и защита " за идващите 50 години.

Но шефът на Хонконг Кари Лам, която поддържа ръководещите в Пекин, по-рано тази година разгласи проектите си да промени закона, тъй че обвинени да могат да бъдат екстрадирани в Тайван, Макао или континентален Китай, като по всеки проблем се взема решение настрана.

Предложената смяна провокира големи рецензии. Протестиращи против закона шестваха предишния месец по улиците в най-голямата проява от митингите на продемократичното придвижване през 2014 година насам, чийто знак стана чадърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР