Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху

...
Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху
Коментари Харесай

Депутати предлагат да се строи върху дюни и до поскъпнат глобите за палатки върху тях

Депутати оферират да се усилят наказванията за палатки, сложени върху дюните и в същото време да отпадне възбраната за строителство върху тях. Това са част от предложенията сред първо и второ четене на плана на държавното управление за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Правителството предложи промени, създадени от Министерството на туризма. Те включват отбрана на дюните посредством санкции за човешко наличие върху предпазените от " Натура 2000 " местообитания. Глобите, които държавното управление предложи, са за преместваеми обекти от 2 хиляди до 5 хиляди лева, за плажни такъми и за палатки - от 500 до 1000 лева, а за коли - от 1000 до 3 хиляди лева

Въпреки че след мощен публичен напън след абсурда със строителството върху дюни през 2013 година бяха признати промени в закона, с които бе неразрешено строителството върху дюни (виж тук), и до момента държавното управление не е предложило съответни санкции или други санкции за нарушителите. И тази зима имаше сигнали за застрояване на дюни по механизми, които постоянно се оказваха даже " законни " и не бяха глобени (виж тук).

Депутатите оферират още дюните да се пазят с санкции от туристите, само че не и от строителите. На фона на предложенията на кабинета и на народните представители, съгласно социологическо проучване публичното мнение поддържа всевъзможни ограничения за прекъсване на строителството по морето, като 81% поддържат възбрана на строителството най-малко на километър зад плажната линия – в местата, които към момента не са застроени (виж тук).

По-тежки санкции за палатки и позволено строителство

До 25 април в деловодството на Народното събрание са постъпили пет оферти на депутати, импортирани откакто на първо четене в Народното събрание планът на държавното управление беше признат. Всички те плануват опазване или увеличение на препоръчаните от кабинета санкции за палатки и нито едно не предлага санкции за строителство.

Едно от предложенията - на депутата от " Обединени патриоти " Християн Митев - даже планува да се сътвори текст, допускащ строителство върху дюни. Председателят на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление Искрен Веселинов, който е от същата политическа мощ, пък предлага наказания от 500 до 60 хиляди лева за практикуващите " диво " къмпингуване.

Глоби от ГЕРБ

Седем от народните представители на ГЕРБ оферират като смяна по отношение на плана на държавното управление да отпадне наказването за слагане на плажни такъми върху дюните, каквото беше предлагането на кабинета. Депутатите от ръководещото болшинство поддържат санкциите за палатки, преместваеми обекти и коли върху дюни, както са избрани от ведомството на министър Ангелкова. Предложението не загатва строителството върху дюни.

" Воля " за отпадъците

Предложението на трима депутати от " Воля " предлага посредством закона за Черноморието да се промени Законът за отпадъците. Независимо от съдържателния смисъл на плана им за установяване на " боклуци, които съдържат едно или повече субстанции, класифицирани като представляващи хронична заплаха за водната среда ", прокарването на промени в един закон, посредством обиколна процедура по различен е процедура, която до момента е разрешавала промени на правната рамка без задълбочено публично разискване и не разрешава транспарантно и законно решение (примери - тук).

НФСБ поддържа санкциите на държавното управление

Трима депутати от " Обединени патриоти " - Валери Симеонов, Християн Митев и Георги Колев - поддържат държавното управление с предложение за прецизиране на " плажни такъми " и опазване на санкцията от 500 до 1000 лева за тях, в случай че попадат измежду изброените в дефиницията " чадъри, шезлонги, маси, столове, шатри ". Промяната е в това, че постелките и дюшеците отпадат от определението и няма да бъдат глобени, в случай че са ситуирани върху дюни. Остават избраните от държавното управление оферти за санкции за коли и палатки, като няма предложение за наказване на строителството.

" Патриотите " оферират и най-малък период за кандидатстване при търг за концесия на плажовете от 30 дни, до момента в който от ГЕРБ оферират единствено 14.

Глоби и за бивакуване отвън къмпинг

Председателят на Комисията по районна политика Искрен Веселинов от " патриотите " също предлага 30-дневен период за присъединяване при търг за концесия на плаж.

Ново предложение от Веселинов е да се регламентират места за бливакуване отвън къмпинги и плажове, като с това се регламентира туризмът по дребното незастроени плажове, който е усложнен заради липса на къмпинги. Това беше остаряла концепция, която работна група към Министерството на туризма с присъединяване на неправителствени организации дискутира от 2016 година (виж тук), само че министърът на туризма Николина Ангелкова не счете за належащо да включи в плана си за промени в закона.

Спорно е до каква степен е съответен на действителността на туризма в България регламентът, препоръчан от Веселинов - още веднъж импортиран без социална полемика и посредством процедура сред първо и второ четене. Той включва ограничавания за това каква инфраструктура може да съдържа едно " място за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери и каравани " (беседки, заслони и чешми без комерсиална цел). Текстът на Веселинов планува и санкции от 500 до 3 хиляди лева за бивакуване отвън такива места, и от 2 хиляди лева до 60 хиляди лева за " устройването " на такива места за бивакуване отвън процедурата.

Да се позволи бетонът

Освен че е един от вносителите в предлагането на НФСБ, Християн Митев внася и собствен персонален план за 10 пъти по-високи санкции за палатки, като предлага в член 26 санкцията да бъде от 5 хиляди до 10 хиляди лева за преместваеми обекти, кемпери, палатки и други на неохраняеми плажове и даже на плажовете за природосъобразен туризъм, които бяха избрани точно за диво къмпингуване (виж тук и тук). Той обаче също по този начин предлага в член 30 същата активност да се санкционира с санкция от 2 хиляди до 5 хиляди лева,, в случай че е върху дюни. Неохраняемите плажове и плажовете за природосъобразен туризъм са измежду дребното територии с към момента неувредени дюни в България и по тази причина тези две избрания си опонират.

По-скандални от десетократното нарастване на санкцията обаче са идващите две оферти на Митев. Първото е дюните да не се картират от ботаници и от хора с опит по закона, който пази този хабитат от " Натура 2000 " - Закона за биологичното многообразие. Второто предложение е да се позволи застрояването върху дюни, когато са включени в обстоен организационен проект и се плануват ограничения за опазването им.

Картирането на дюни съгласно Митев би трябвало да е от комисия с представители на министерството на околната среда и на районното развиване, с членове хидролози, геолози, и единствено един ботаник и то с експлицитното изискване " да не са взели участие в действия по Закона за биологичното многообразие ".

Как може да се картира тревно местообитание от хидролози и геолози е въпрос без логически отговор. Вероятната причина за това предложение е, че експертите ботаници в тази сфера имат опит по Закона за биоразнообразието и приканват върху дюни да не се строи, а страната да постави старания за възобновяване на този предпазен от " Натура 2000 " хабитат (виж тук и тук). Техните отзиви най-вероятно не са комфортни за планиращите вложения на плажа и за страната, която би трябвало да отбрани дюните.

Вероятно същите ползи стимулират и най-спорното предложение на Митев - посредством промени в член 17а за парцели, в които има картирани и регистрирани дюни да се позволи строителството " в случай че с плана на подробния организационен проект и капиталовия план е планувано тяхното запазване и запазване. " Трудно е да се каже по какъв начин е допустимо да бъдат " опазени и съхранени " дюни, върху които има градеж, само че има образци, в които писмено застрояване се приема като неувреждащо. Дори и в границите на мрежата " Натура 2000 ", която пази дюните, това се случва - да вземем за пример като подсилване на свлачище в местността " Алепу " (виж тук и тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (93)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР