Депутати от всички парламентарни групи одобриха на първо четене промени

...
Депутати от всички парламентарни групи одобриха на първо четене промени
Коментари Харесай

Депутати от всички групи одобриха промени за стимулиране развитието на капиталовия пазар в страната

Депутати от всички парламентарни групи утвърдиха на първо четене промени в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги на първо четене, импортирани от Делян Добрев и Данаил Кирилов от ГЕРБ. От гласувалите 125 народни представители 122 бяха "за ", а трима се въздържаха.

В отчета на парламентарната Комисия по бюджет и финанси се показва, че измененията целят да се реализира развиване на постоянен финансов пазар в страната, както и да се преодолеят проблеми в практиката по използването на закона.

В уредбата на общественото предложение на скъпи бумаги и допускането им до търговия на контролиран пазар се предлага смяна в дефиницията за обществено предложение на скъпи бумаги, като се усилва броят на лицата от 100 на 150. Предвижда се въвеждане на ново изключение от задължението за издание на проспект за излъчвания скъпи бумаги, чиято обща стойност в границите на Европейски Съюз е по-малка от левовата равноценност на 1 000 000 евро, като прагът се пресмята за интервал от 12 месеца. Намалява се срокът за разглеждане и изговаряне на КФН по заявки за потвърждаване на проспекти на емитенти, които нямат скъпи бумаги, позволени до търговия на контролиран пазар, и не са предложили обществено скъпи бумаги, като по този метод се улеснява достъпът на сдруженията до контролиран пазар.

Предвиждат се няколко промени, свързани с Фонда за компенсиране на вложителите. Предлага се в управителния му съвет да се включи и един представител на асоциацията на ръководещите сдружения. Целта е по този начин да се обезпечи посланичество в ръководството на фонда на всички лица, които са задължени да вършат вноски в него за компенсиране на вложителите. Предвижда се разширение на хипотезите, при които се изплащат обезщетения на клиентите на капиталовия медиатор от Фонда за компенсиране на вложителите.

Предлага се да бъде освободен фонда от възнаграждение на корпоративен налог за дейностите по възобновяване и преструктуриране на капиталови медиатори.

Правят се промени и в уредбата на първичното обществено предложение на облигации и допускането им до търговия на контролиран пазар, както и в уредбата на обществените сдружения.

Очаквани последствия от приемането на законопроекта са облекчение на нормативната регулация, редуциране на периодите за изговаряне на надзорния орган по някои административни производства, по-голяма бистрота на финансовия пазар и по-ефективна отбрана на вложителите, се показва в отчета на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Българска социалистическа партия ще поддържа законопроекта, съобщи Драгомир Стойнев. По думите му философията на законопроекта е добра. Крайно време е да се даде едно съвременно законодателство, което да поддържа българските предприятия, разяснява той. По думите му измененията ще доведат до по-голяма бистрота.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР