Депутати от ВНС, участвали в изработването на Конституцията, юридически авторитети

...
Депутати от ВНС, участвали в изработването на Конституцията, юридически авторитети
Коментари Харесай

На срещата, организирана от „БСП за България“: И бащите на Конституцията критични - промените се правят набързо, рисково и без обществено съгласие

Депутати от Велико народно събрание, взели участие в изработването на Конституцията, юридически престижи и преподаватели, сътрудниците на Българска социалистическа партия от левия, центристки и родолюбив набор, народните представители от „ Българска социалистическа партия за България “, политици и общественици се включиха в полемиката, проведена от Българска социалистическа партия за предлаганите промени в Конституцията. В зала 3 на Народното събрание пристигнаха и правосъдният министър Атанас Славов, някогашните правосъдни министри Надежда Йорданова и Екатерина Захариева, ръководителят на парламентарната комисия по конституционни промени Радомир Чолаков, зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев, както и представители от съвсем всички парламентарни групи в Народно събрание.
„ Дискусията още един път удостовери несъстоятелността на предлаганите от ръководещото болшинство промени в главния закон на страната -  измененията се вършат небрежно, без държавническа мисъл, при цялостната липса на необятен спор и публично единодушие “, съобщи след срещата водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
По думите й участниците в полемиката са декларирали това със съществени и смислени причини, и с съответни препратки от времето, в което при надалеч по сложни времена, на остри политически конфликти през 1991 година са реализирани държавническо отношение и разговор, с цел да се направи една Конституция, която във времето е потвърдила, че макар някои дефекти, е дирек на правовата, демократичната и обществена страна. Корнелия Нинова благодари на народните представители от 7-то Велико национално заседание, от които, оказа се - до този ден, не е издирван опит и мнение. 
Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационна, че днешните народни представители имат потребност от опита, мъдростта, надпартийността на създателите на Конституцията, с цел да бъдат направени положителни промени през днешния ден.
„ Срещата мина в сериозен звук – не се чу нито едно изрично позитивно мнение, както експертно, по този начин и политическо по препоръчаните от ръководещото болшинство промени “, уточни Корнелия Нинова. Наред с кардиналните мнения, че промени в главния закон не се вършат по този метод, че е необходим необятен публичен спор, че би трябвало да се търси баланс на управляващите, измежду мощно подложените на критика съответни текстове бяха предложенията за двойното поданство, заплахата от политическо преодоляване на правосъдната система, в частност на прокуратурата.
Част от участниците в срещата се обърнаха към министър Славов и представителите на ръководещото болшинство с апела измененията в Конституцията да бъдат оттеглени, до момента в който не се организира необятен публичен спор и реализира единодушие.
„ Управляващите рискуват да позволен съществени и рискови неточности с това бързане. Към този миг и те не знаят какви текстове ще внесат сред първо и второ четене. Срокът е до петък, в събота има изключително съвещание на Комисията по конституционни въпроси, в понеделник измененията влизат в зала. И никой не знае какво ще се гледа. Това е главен закон на страната – не е закон за трюфелите, въпреки че несъмнено и той би трябвало да се чете и приготвя деликатно “, реагира пред медиите Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР