Депутати от управляващото мнозинство внесоха промени в Закона за здравето,

...
Депутати от управляващото мнозинство внесоха промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

Депутати от мнозинството внесоха промени в Закона за здравето

Депутати от ръководещото болшинство внесоха промени в Закона за здравето, които плануват - след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура на 31 март, министерство на опазването на здравето и районните здравни инспекции да запазят опциите си за реакция при пораждане на риск от повишение на заболеваемостта от COVID-19. 

Предлага се да се резервира спомагателното възнаграждение за лекарите в болничната помощ, които към момента се борят с това заболяване и помощите за бизнеса 60 на 40. 

Предлага се да остане и задължението за носене на маски в закрити пространства и в градския превоз.  " Всъщност, ние търсим тази пресечна точка, в която да не сме в изключителна обстановка, само че помощите, финансовите най-много, да останат в размерите, каквито са били до момента. Тоест тази пресечна точка, в която да можем да оказваме помощ оптимално и да ограничаваме минимално ", обясни Антон Тонев, ръководител на Комисията по опазване на здравето и народен представител от " Продължаваме промяната ". 

Вчера депутатите отхвърлиха предложенията на " Възраждане " за промени в Закона за здравето. Текстовете предвиждаха Народното събрание, а не държавното управление да може да афишира изключителна епидемиологична конюнктура.

Предложението на " Възраждане " претърпя сериозна рецензия от ръководещото болшинство. От Българска социалистическа партия считат, че на законодателния орган не може да се вменява сходна отговорност. Решението би трябвало да остане на специалистите, безапелационен беше Георги Михайлов.

" Едно е изключително състояние, друго е изключителна противоепидемична конюнктура. И да желаете в нея да се бърка Народно събрание,това е безусловно непрофесионално ", съобщи той.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ съобщи, че парламентарната им група не може да поддържа сходно предложение, тъй като оповестяването на изключителна епидемиологична конюнктура не е от компетенциите на Народното събрание.

" Това би трябвало да бъде от компетенцията на орган, който да се занимава единствено с проблеми, свързани с епидемиологията, развиването на инфекциозните заболявания, ваксинопрофилактиката ", посочи той.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов изясни, че единствената цел на поправката е да не се взимат еднолични решения.

" Това, което ние предлагаме, е доста простичко нещо - връщане на остарялото състояние преди 13 март 2020 година ", посочи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР