Депутати от управляващата коалиция предлагат държавата да официализира търговията с

...
Депутати от управляващата коалиция предлагат държавата да официализира търговията с
Коментари Харесай

Половин надница за кръводаряване? Трябва ли да се легализира?

Депутати от ръководещата коалиция оферират страната да официализира търговията с кръв с промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. С тях всеки кръводарител ще получава по половин отплата за донорство.

" Никой няма да официализира търговията с кръв. Това опонира освен на закона, а и на правилата, че ние даряваме тази скъпа течност. Това, което се пробва да направи страната, е да увеличи тласъците, тъй че да даде опция на донорите да са по-активни в донорските обстановки, в случай че здравословното ни положение го разрешава. Недопустимо е да се приказва за заверка на продажба на кръв. Това би било пагубно за тази страна ", съобщи юристът по здравно право доктор Мария Петрова.

По думите ѝ основното за тази " форма на търговия " е фактът, че това е скъп артикул, който не доближава.

" Имаме ли потребност от кръв, страната би трябвало да я обезпечи. Центровете по трансфузионна хематология не са добре финансирани и работата в тях несъмнено куца ", добави доктор Петрова.

" Към момента има доста дребна дотация, която се отпуска на кръводарителите под формата на хранителни артикули и опцията да отсъстват от работа. Хората, които кръводаряват, би трябвало да употребяват най-малко два дни отпуск за сметка на страната ", уточни тя пред bgonair.

" Това ще увеличи броя на кръводарителите, само че никога няма да спре търговията с кръв ", сподели кръводарителят от Русе Иво Минчев.

Адвокатът по здравно право доктор Калина Михайлова посочи, че въвеждането на заплащане за кръводаряването няма да преодолее неприятните практики, които следим сега.

По думите ѝ няма задоволително осведомителни акции за кръводаряване. " Липсата на акции и добра информация не могат да бъдат обезщетени с тонизираща храна ", съобщи още доктор Петрова.

" Подобно въвеждане на възмездяването, даже на непринуден акт като кръводаряването, биха довели до опция да се подтикват по-големи проблеми. Подобно решение не взема решение проблемите в системата ", заключи доктор Михайлова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР