Депутати от различни партии в британския парламент, които се обявиха

...
Депутати от различни партии в британския парламент, които се обявиха
Коментари Харесай

Тежко поражение за Борис Джонсън в британския парламент. Предстоят ли предсрочни избори?

Депутати от разнообразни партии в английския парламент, които се оповестиха срещу Брекзит без съглашение, нанесоха тежко проваляне на премиера Борис Джонсън късно нощес, с цел да се опитат да му попречат да изведе Англия от Европейския съюз без съглашение.

Премиерът разгласи, че още през днешния ден ще изиска привикване на предварителни избори, евентуално на 14 октомври, съобщи Ройтерс.

Депутатите в Камарата на общините поддържаха късно нощес с 328 гласа против 301 предлагането, импортирано от опозиционните партии и разбунтувалите консерватори, които неотложно бяха изключени от Консервативната партия, осведоми Българска телеграфна агенция.

След снощното гласоподаване, повече от три години откакто Обединеното кралство утвърди с референдум излизане от Европейския съюз, казусът с Брекзит е неуреден и в този момент остават вероятни всички разновидности - от Брекзит без съглашение до отпадане на Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Днес депутатите, които откриха надзор над дневния ред на Народното събрание, ще се опитат да одобряват закон, задължаващ Джонсън да изиска от Европейски Съюз отсрочване на Брекзит до 31 януари, в случай че не реализира съглашение за излизане от Европейски Съюз, утвърдено от Народното събрание.

" Не желая избори, само че в случай че депутатите гласоподават в сряда да спрат договарянията и да наложат ново безсмислено отсрочване на Брекзит, може би за години наред, това (изборите) ще бъде единственият метод да се реши този проблем ", сподели Джонсън след снощното гласоподаване. Мога да потвърдя, че ще внесем предложение за това, добави той. Преди гласуването той съобщи, че при никакви условия няма да одобри ново отсрочване на Брекзит след 31 октомври. Вчера Джонсън загуби болшинството си от един глас в Народното събрание, откакто народен представител реакционер мина в групата на проевропейските Либерални демократи.

Опонентите на Джонсън споделиха, че желаят да му попречат да си играе на съветска рулетка със страна, която в миналото бе считана за дирек на икономическата и политическата непоклатимост на Запада, показва Ройтерс.

В възможни предварителни избори един против различен ще се изправят върлият последовател на Брекзит Борис Джонсън и ветеранът социалист Джереми Корбин, водач на Лейбъристката партия.

За привикване на предварителни избори е належащо болшинство от две трети от 650-те депутати в Камарата на общините. Не е ясно дали опозиционните партии ще поддържат предварителни избори, отбелязва Ройтерс.

Корбин от дълго време упорства, че изборите са най-хубавият метод за излизане от рецесията. След снощното гласоподаване той е споделил на Джонсън, че през днешния ден законопроектът за отсрочване на Брекзит би трябвало да бъде разискван в Народното събрание преди да се прави опит за привикване на избори.

Британският министър на финансите Саджид Джавид заяви, че ще бъдат отпуснати спомагателни два милиарда лири за интервала 2020-2021 година за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума за Брекзит след референдума от 2016 година ще възлезе на 8,3 милиарда лири. Допълнителните пари ще бъдат предопределени за полицията, граничните служби и пристанищата, показва Франс прес.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР