Депутати от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти в Народното

...
Депутати от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти в Народното
Коментари Харесай

Депутати коментираха идеята за нов референдум за мажоритарния вот

Депутати от разнообразни парламентарни групи разясниха пред публицисти в Народното събрание концепцията, стартирана от ръководителя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ, за производство на нов референдум за това каква да е изборната система.

"БСП за България " и Обединените патриоти /ОП/ готвят свои законопроекти с оферти за смяна в изборната система, които следва да бъдат импортирани в Народното събрание. От "Воля " към този момент имат импортиран законопроект по тематиката. Филип Попов от Българска социалистическа партия съобщи, че концепцията на Кирилов му наподобява на "поредния политически маньовър, измама и популизъм ". Попов прикани в ГЕРБ първо да се схванат между тях. "От една страна е министърът на правораздаването Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на правораздаването. Родена е на 24 май... към профила, която твърди, че продължава да се работи в направлението мажоритарни избори, а въпреки това, ръководителят на правна комисия желае производство на референдум с въпроси за това каква да е изборната система ", разяснява Попов. Според него ръководещото болшинство се опасява и следва да се види от какво.

Нов референдум ще е извънредно скъпо социологическо изследване, счита Искрен Веселинов - заместник-председател на ПГ на Оперативна програма. "Два обстоятелството са налице от последния референдум. Първо - той не е наложителен, и второ - явно има предпочитание у хората да гласоподават оптимално мажоритарно. Тези два обстоятелството ние би трябвало да ги обединим в едно общо решение ", сподели Веселинов. Той съобщи, че Оперативна програма готвят личен вид на промени в Изборния кодекс. "Трябва да се откри салдото сред мажоритарното начало и представителството в Народното събрание - партиите по едно и също време да бъдат подтиквани да оферират персони и да дадат опция на жителите да избират персони, и в същото време да се резервира това уравновесено посланичество в Народното събрание, което пропорционалната система дава ", сподели той. Това обаче по думите му не е незабавен законопроект, тъй като изборите щели да са след четири години.

Ние сме за референдуми, това е методът, по който обществото може да изрази своето мнение по значими тематики и да бъде чуто, разяснява Полина Христова - заместник-председател на ПГ на "Воля ". От групата ще разясняват предлагането за нов референдум, когато то бъде публично завършено и обявено от ГЕРБ. Според Христова обаче, в случай че референдумът се създаде след една година, хората към този момент ще са изтощени и няма да вземат участие интензивно.

Цвета Караянчева от ГЕРБ уточни, че в групата има разнообразни отзиви и след разискване ще излязат със мнение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР