Депутати от парламентарната група на БСП за България“ и представители

...
Депутати от парламентарната група на БСП за България“ и представители
Коментари Харесай

БСП обсъди с неправителствени организации въпроса за партийните субсидии - ВИДЕО

Депутати от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ и представители на неправителствени организации разискаха на кръгла маса въпроса за намаляването на партийните дотации, съобщи БГНЕС.
Министерски съвет към този момент подава предложение за актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 година, което планува намаляването на държавното финансиране на партиите и обединенията от 11 на 1 лев на получен автентичен глас.
Идеята към този момент беше подкрепена от ръководещите на първо четене и следва да бъде гласувана дефинитивно на пленарното съвещание в петък.
Според Българска социалистическа партия обаче намаляването на дотацията ще докара до частно финансиране на партиите, която опция до момента беше изключена от българското законодателство.
„ Следобед бюджетната комисия ще разсъждава по тези въпроси, а в петък е планувано в първа точка от дневния ред да бъде точно това.
Затова ние поехме самодейността да поканим представители на изразилите позиция, тъй като считаме, че тези въпроси не би трябвало да вземат решение по подобен метод, а е нужен изчерпателен и включващ спор, както сред политическите сили, по този начин и сред тях и гражданското общество “, съобщи по време на срещата депутатът Крум Зарков.
Според него еднообразно значими са два въпроса – размерът на дотацията и новата концепция за опция за външно финансиране от юридически лица, по която единодушие реализираха ГЕРБ и Движение за права и свободи.
„ Въпросите за финансиране на политическите партии и предизборните акции са съществени. Те засягат базисни структури на демократичното общество. По тази причина не би следвало да бъдат прегледани в един припрян порядък.
Не би следвало да се подхожда популистки към тях и без обсъждане на следствията от едни или други законодателни промени “, съобщи по време на полемиката Ваня Нушева от асоциация „ Прозрачност без граници “.
Нейната съществена рецензия бе по отношение на метода към смяната, която тя дефинира като „ търсене на обикновени решения с популистки нюанс на значими проблеми “.
Ваня Нушева акцентира още, че размерът на партийната дотация е значим въпрос, който би трябвало да бъде решен с висока степен на консенсус сред заинтригуваните страни, а в дебатите по него присъединяване би трябвало да вземат както партиите в Народното събрание, по този начин и тези отвън него.
Според „ Прозрачност без граници “ предлагането е на път да се одобри без оценка на въздействието, без необятен публичен спор, както и без оценка на политическите последствия, които биха произлезли от него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР