Депутати от ГЕРБ внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс,

...
Депутати от ГЕРБ внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс,
Коментари Харесай

ГЕРБ се загрижи за въздуха – предлага затвор за горене на гуми и боклуци

Депутати от ГЕРБ внесоха оферти за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира изгарянето на отпадъци, каучук, пластмаси или отработени масла. Наказанието се планува да е до 2 години затвор и санкция от 2000 до 5000 лева или единствено 1000 лева глоба в маловажни случаи.

Инициативата на ГЕРБ е опит да се отговори на засиленото неодобрение за мръсния въздуха в София и тоталната липса на реакция от общината. Въпреки че повече от три дни равнищата на фини прахови частици са превишени, кметството не пуска така наречен " зелен билет " за многократни пътувания. Първоначално кметът Йорданка Фандъкова единствено призоваваше хората да се откажат от печките си на дърва и въглища и да слязат от колите си. Във вторник буферните паркинги бяха отворени гратис.

Със законопроекта си ГЕРБ прави опит да трансферира казуса в прокуратурата и полицията. Предвидените санкции сочат, че по такива каузи всеобщо ще се постановяват условни присъди или санкции. Глоби и сега има, само че тъкмо ГЕРБ настояват, че те се постановат, само че не се събират. Т.е. с предложенията си те желаят налагане на по този начин или другояче безполезни нови санкции.

Има и различен сериозен проблем. За да се стигне въобще до наказване, би трябвало да се откри, че съответен човек с дейностите си е замърсил над нормата въздуха посредством изгаряне на някои от материалите. Т.е. това наложително значи замерване на стойности, отзиви на специалисти, правене на изводи и присъединяване на движимости лица, с цел да бъде уверен съдът, че повода за замърсяване са точно тези дейности. Иначе казано – значи дълга, тежка и тромава процедура плюс минимум две правосъдни инстанции.

Въпреки това измененията се поддържат и от депутати, и от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която при представянето им съобщи:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР