Депутати от ГЕРБ внасят в парламента законодателни промени, с които

...
Депутати от ГЕРБ внасят в парламента законодателни промени, с които
Коментари Харесай

Спират семейните помощи за деца, които не посещават училище или градина

Депутати от ГЕРБ внасят в Народното събрание законодателни промени, с които се цели по-строго обвързване на някои обществени помощи за фамилии с постоянното посещаване на децата им в наложителната предучилищна форма на обучение и в учебно заведение. Това оповестиха на конференция в Народното събрание ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и министрите на труда и обществената политика - Бисер Петков, и на образованието и науката - Красимир Вълчев.

Предложението на ГЕРБ за смяна в Закон за фамилните помощи за деца е - в случай че едно дете има 3 дни отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 образователни часа неизвинени отсъствия в един месец от една образователна година, то фамилията се лишава от месечна помощ за дете за период от 1 година. Сегашният режим планува при същия брой отсъствия отнемане от помощта единствено за съответния месец.

" Предлагаме един извънредно непоколебим режим, задачата е да ангажираме родителите по този начин, че децата да посещават постоянно учебно заведение ", съобщи зам.-председателят на Комисия по труда, обществената и демографската политика Светлана Ангелова.

Председателят на Комисията по обучение Милена Дамянова добави, че това е последна мярка в съпоставяне със настоящия режим, и цели да предотврати използването на малки врати и изключения.

" Промяната има една съществена цел - всяко дете има право на обучение, а фамилията и страната имат задължението да подсигуряват това право ", добави тя и посочи, че не е редно тази политика да бъде възприемана като глоба, а в противен случай - като изпитание да се утвърди учебното заведение като " социална и най-висша полезност ".

Министър Красимир Вълчев разяснява, че непосещаването на учебно заведение е основен проблем в цялата страна и на всички места хората приканват за по-тежък санкционен режим. Той обаче акцентира, че няма да бъдат спирани всички обществени помощи, защото някои от тях би трябвало да бъдат получавани все пак.

Законопроекти със сходни ограничения към този момент внесоха " Обединени патриоти " и " Българска социалистическа партия ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР