Депутати от ГЕРБ искат да позволят на заемащите високите етажи

...
Депутати от ГЕРБ искат да позволят на заемащите високите етажи
Коментари Харесай

Политиците получават отсрочка да декларират имуществото си


Депутати от ГЕРБ желаят да разрешат на заемащите високите етажи на властта да подават заявления за имущество и ползи по антикорупционния закон в период до един месец след анулацията на изключителното състояние.

Сега законът изисква годишните заявления да са подадени до 15 май. И защото през вчерашния ден държавното управление предложи изключителното състояние да се удължи до 13 май, това значи, че задължените лица получават пролонгация до 13 юни. Този период обаче може също да се удължи, в случай че ръководещите решат, че изключителното състояние би трябвало да продължи още по-дълго, написа Сега.

Предложението е записана в план за промени в закона за изключителното състояние, който ръководещата партия внесе през днешния ден. Парламентът гласоподава закона преди по-малко от 2 седмици, само че в това време постъпиха многочислени недоволства от голям брой наранени страни, съгласно които нормативният акт се нуждае от незабавен ремонт.

С друга корекция от ГЕРБ оферират да бъде анулирана за 2020 година така наречен правосъдна почивка. Става въпрос за интервала сред 15 юли и 1 септември, през който не се организират правосъдни съвещания.

Със законопроекта се вършат промени и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се планува да не се позволява наложително осъществяване върху приходи на дебитор в общ размер до минималната работна заплата месечно – или 610 лева В момента Данъчно-осигурителен процесуален кодекс разрешава общият размер на предпазения приход да бъде до 250 лева месечно. „ С смяната се цели на длъжника да се подсигурява несеквестируем приход, не по-малък от минималната работна заплата, който да му обезпечи най-малък стандарт на живот”, стимулират се вносителите.

Изменя се и наредбата в закона, засягаща забавените заплащания по отговорности в интервала на изключителното състояние. За това време няма да важат последствията от просрочия на жители и юридически лица по контракти за заем и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции, и контракти за лизинг. Няма да се ползват предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости.

Ако жител или юридическо лице не може да упражни право или да извърши обвързване в периодите, избрани от законите или администрацията, може да подаде стимулирано искане за установяване на нов период. Това може да стане единствено по уважителни аргументи, каквито, съгласно депутатите, са карантина, хоспитализация, неявяване от страната по време на изключителното състояние или други непредвидени условия.

От ГЕРБ удовлетворяват и искане, за което доста упорстваха администрацията и бизнесът – няма да бъдат спирани периодите по Закона за публичните поръчки, както и за концесионните процедури. „ Целта е да може да се откриват и нови процедури, с цел да не се препятства провеждането и възлагането на публични поръчки, както и концесионни процедури по време на изключителното положение”, показват вносителите.

Откритите правосъдни съвещания, в това число съвещанията на Комисията за защита на конкуренцията, може да се организират от разстояние, като се обезпечава директно и виртуално присъединяване на страните и участниците, оферират от ГЕРБ. Същото се планува и за съвещанията на държавните и локални органи, комисии, препоръки и други, при изискване, че се съблюдават условията за кворум и персонално присъединяване.

Военновременни ресурси ще могат да се освобождават с решение на държавното управление, след стимулирано искане на Националния действен щаб, написа още в плана. Запасите ще се осъществят от отрасловата държавна организация или ще се употребяват за безплатно облекчаване на потребностите на националното стопанство и популацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР