Депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ са внесли в Народното събрание

...
Депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ са внесли в Народното събрание
Коментари Харесай

Забрана за продажбата на енергийни напитки на деца внасят депутати

Депутати от ГЕРБ и ПП-ДБ са внесли в Народното събрание оферти за промени в Закона за здравето, с които се не разрешава продажбата на енергийни питиета на деца до 18-годишна възраст. Ограничението ще важи и онлайн. 

Според текста продажбата на енергийните питиета би трябвало да е неразрешена наедно с тази на алкохол, цигари и други тютюневи произведения.

Енергийни питиета няма да не се продават и в магазините към детски градини и учебни заведения. В претекстовете си депутатите показват: 

„ Консумацията на кофеинови енергийни питиета измежду подрастващите е обвързвана с редица опасности за здравето, в това число интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси на зъбите. Освен това предизвикват раздразнителност, замаяност, затруднена централизация, бодърствуване, дехидратация и интензивен сърдечен темп. Сред най-опасните резултати при предозиране с тях могат да бъдат сърдечно-съдови проблеми, гърчове и инсулти “, се споделя в претекстовете, представени в Actualno.

“Освен това несъразмерната консумация на кофеин от енергийни питиета може да аргументи тежки реакции и е обвързвана с използването на тютюн, алкохол и опиати. Вредните резултати на енергийните питиета върху сърдечносъдовото здраве също включват сърдечни аритмии, миокарден инфаркт. Комбинацията от енергийни питиета с алкохол може да докара до подправено възприятие за надзор ”, акцентират депутатите. По думите им със законопроекта се преодоляват несъгласия в националното законодателство и се регламентират ограничения за основаване на ефикасна отбрана на здравето на децата, защото до момента потреблението на енергийни питиета не е била измежду категорично неразрешените дейности. С цел ефикасен надзор на ограниченията следва да бъдат основани нови разпореждания, които плануват наказания при неспазване на възбраната, акцентират вносителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР