Депутати от ГЕРБ и ДПС подкрепиха идеята на новия правосъден

...
Депутати от ГЕРБ и ДПС подкрепиха идеята на новия правосъден
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС подкрепят дебата за Тримата големи в Съдебната система, Лозан Панов - против

Депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържаха концепцията на новия правосъден министър Данаил Кирилов да подложи на публичен спор тематиката за включване на опцията за предварително преустановяване мандатите на основния прокурор и двамата ръководители на висшите съдилища, както и опцията те да бъдат разследвани. Твърдо срещу обаче се изрече ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов.

ПГ на ГЕРБ по принцип поддържа предложенията на Данаил Кирилов, които се отнасят до така наречен тримата огромни в правосъдната власт - основния прокурор, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Това разяснява пред публицисти Анна Александрова, член на правната парламентарна комисия от квотата на ГЕРБ.

Александрова разясни, че ще бъде призован Съветът по правосъдната промяна, на който да бъдат разисквани и чути всички гледни точки. За нас е извънредно значимо да има обществено разискване и огромен спор по тематиката, да се чуе мнението на правосъдната власт, на неправителствения бранш, на депутатите, акцентира тя. След това ПГ на ГЕРБ ще реши по какъв начин да гласоподава.

Движение за права и свободи желае спор по въпроса за опцията за следствие и предварително освобождение на " тримата огромни " в правосъдната система. Това разяснява заместник-председателят на парламентарната комисия по правни въпроси и заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид пред публицисти в Народното събрание. Той означи, че би трябвало да се избере най-подходящият за България и най-хубавият в Европа модел по този въпрос.

ПГ на Движение за права и свободи не е обсъждала въпроса, когато забележим подготвени оферти, ще се съберем и съществено ще ги обсъдим, уточни той. Хамид разяснява, че това не е нова концепция, тя е коментирана и с Данаил Кирилов, и с членовете на правна комисия, както и с представители на европейските институции.

" Бихме желали да забележим съответни текстове и да стартираме спор по тях ", сподели той.

" Съгласни сме със същността на концепцията, че не би трябвало да има несменяеми и недосегаеми хора, както в политиката, по този начин и в правосъдната власт. Т.е. имаме подготвеност да участваме в този спор. Принципно поддържаме концепцията, само че това би трябвало да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпросът ", сподели Хамид Хамид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР