Депутати от "Демократична България" искат таван на тези обезщетения за

...
Депутати от "Демократична България" искат таван на тези обезщетения за
Коментари Харесай

До 250 000 лева стига обезщетението при пенсиониране в Ръководство Въздушно движение

Депутати от "Демократична България " желаят таван на тези компенсации за държавните компании

250 000 лева обезщетение при пенсиониране в държавна компания. Толкова получава приблизително всеки пенсионирал се от оперативния личен състав на държавното дружество "Ръководствовъздушно придвижване ". Това стана ясно от парламентарен въпрос, който депутатите от Демократична България Ивайло Мирчев и Димитър Найденов насочиха към министъра на превоза Николай Събев.

„ За съпоставяне при пенсиониране един служител на реда получава 10 пъти по-малко - приблизително към 25 000 лева Въпросът тук е: Не би трябвало ли да има таван за компенсациите при пенсиониране в държавни компании и институции? Димитър има хрумвания по тази тематика, които ще развие като оферти в Народното събрание “, написа на страницата си във Фейсбук Ивайло Мирчев.

От отговора на транспортния министър излиза наяве, че Държавно дружество РВД има подписан групов трудов контракт още от 1996-та година. Според него при пенсиониране служащият има право на обезщетение, което се пресмята въз основа на броя отработени години, умножени по размера на последното брутно заплащане. През 2006-та година е натрапен самобитен предел, като с изключение на броят години и последната заплата се взима поради и коефициентът на съответствие сред самостоятелната работна заплата и базова единица, призната за предприятието. Именно по този метод са начислени и изплатени компенсациите през последните пет години.

Освен това разноските за сходен жанр компенсации са включени в Плана за успеваемост, който е утвърден и от Европейската комисия. Министър Събев отбелязва още, че Директива за птиците РВД не употребява бюджетни средства, а финансира активността си от таксите за предоставено авионавигационно обслужване. Министърът показва и доклад за изплатените компенсации, от който излиза наяве, че най-вече компенсации са получили Ръководителите на полети – на 4 души са били изплатени близо 980 000 лв.. Инженерно-техническият личен състав е получил над 630 000 лв. за шестима пенсионирани. От справката излиза наяве още, че неоперативният личен състав, в който влизат водач, готвач, склададжия, счетоводител и други сходни длъжности, получават минимум – приблизително по към 50 хиляди лв..
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР