Депутати от БСП предлагат промени в Закона за здравното осигуряване,

...
Депутати от БСП предлагат промени в Закона за здравното осигуряване,
Коментари Харесай

БСП предлага здравната каса да плаща 30% авансово на болниците

Депутати от Българска социалистическа партия оферират промени в Закона за здравното обезпечаване, с които да се вкара 30% предплатено заплащане на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към изпълнителите на здравна помощ.

Промяната е импортирана от народните представители Валентина Найденова, Георги Йорданов, Георги Гьоков и Илиян Тимчев.

“На изпълнителите на здравна помощ, сключили контракт с РЗОК, се дава ежемесечно, в период до пето число на съответния месец, задатък в размер на 30% от 1/12 част от изплатените от РЗОК обществени финансови запаси през миналата бюджетна година “, гласи предлагането.

Целта на законопроекта е да бъдат обезпечени оборотни средства на изпълнителите на здравна помощ, сключили контракт с РЗОК, с които да бъдат посрещнати дължимите разплащания. С предоставените предплатено средства лечебните заведения ще могат да заплащат непрекъснатите разноски през месеца и лечебните заведения ще подсигуряват налична и своевременна здравна помощ както за здравноосигурените пациенти, по този начин и за неосигурените лица, за които е планувано финансиране в държавния бюджет, се показва в претекстовете.

На лечебните заведения са нужни оборотни средства, с които да посрещнат разноските за личен състав, Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, доставчиците на външни услуги и други. Крайната цел, която се слага с препоръчаните промени е повишение на успеваемостта и икономичността, както и понижаване на отговорностите на лечебните заведения.

Вносителите прецизират, че административната тежест ще се усили единствено за НЗОК, тъй като ще се правят два банкови превода за всяко лечебно заведение, което е контрактуван сътрудник на касата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР