Депутати от 48-ото Народно събрание се обявиха в подкрепа на

...
Депутати от 48-ото Народно събрание се обявиха в подкрепа на
Коментари Харесай

Депутати се обявиха за промени в Закона за защита от домашното насилие

Депутати от 48-ото Народно заседание се оповестиха в поддръжка на бързото приемане на промени в Закона за отбрана от домашното принуждение . Законодателните промени могат да бъдат признати до месец, считат Илина Мутафчиева („ Демократична България “, ДБ), Калина Константинова („ Продължаваме Прoмяната “, ПП), Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Цветан Енчев (ДПС) и Явор Божанков. Те споделиха своето мнение по време на конгрес, отдаден на политики и дейности за битка с насилието над дами.

Събитието е проведено от Българския фонд за дамите и Българската платформа към Европейското женско лоби. Участие в него взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
В настоящето Народно заседание има два законопроекта за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение – на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Демократична България, които внесоха предложенията, направени от кабинета „ Петков “.

Между две седмици и един месец е изцяло задоволително време да се създадат промените, счита Калина Константинова. Според Илина Мутафчиева е допустимо доникъде на януари следващата година измененията да бъдат факт. За период от един месец се разгласи и Цветан Енчев, който уточни, че има забележки по законопроекта на Демократична България, само че и че препоръчаните законодателни промени са стъпка напред. Христо Терзийски увери, че ще приказва с ръководителя на Комисията по правни въпроси – Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) да приоритизира законопроекта в дневния ред на комисията.

Калина Константинова и Илина Мутафчиева показаха някогашния правосъден министър и настоящ народен представител от Демократична България Надежда Йорданова, като мотора на правенето на законодателните промени . Те увериха, че тематиката е приоритет и за двете парламентарни групи – Политическа партия и Демократична България. Константинова сподели, че няма опрощение за какво от юли месец, когато предходното държавно управление е внесло промените в закона, до момента не са направени измененията.

Според Константинова у нас липсва цялостна хоризонтална политика , която да усъвършенства процеса по справяне с проблема с насилието над дами и домашното принуждение. Тя конкретизира, че в законопроекта се планува основаването на указател, както и Национален съвет за предварителна защита и отбрана.

Илина Мутафчиева счита, че би трябвало да се подсигурява сложна помощ към жертвите и децата. Тя засегна тематиката, че с изключение на персонално и обществено, казусът има и икономическо изражение, тъй като жертвите на принуждение мъчно се осъществят на пазара на труда. В тази връзка Илиана Балабанова, ръководител на Българската платформа към Европейско женско лоби, уточни, че по данни на Европейския институт за тъждество сред половете цената на насилието, учредено на пола, в Европейски Съюз възлиза на 366 милиарда евро годишно.
Проблемът не е в това да спрем насилието, а в това то въобще да не съществува, разяснява Цветан Енчев.

По време на полемиката беше разясниха и тематиката за Истанбулската спогодба, за Конвенция 190 за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда. Участниците във форума засегнаха и казуса със половата корист над деца и ранните бракове. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР