Депутати настояват за предоговаряне на договора между държавните газови компании

...
Депутати настояват за предоговаряне на договора между държавните газови компании
Коментари Харесай

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: През 2023 г. от 14 кораба с втечнен газ от Турция, реално са доставени кораб и половина

Депутати упорстват за предоговаряне на контракта сред държавните газови компании на България и Турция " Булгаргаз " и " Боташ ". Това се споделя в финален отчет на краткотрайната комисия за следствие на договорката сред двете сдружения. От ПП-ДБ упорстват събраните данни да бъдат изпратени също по този начин за инспекция в ДАНС и прокуратурата. Комисията се занимава 3 месеца с извънредно огромен размер от документи и този вторник беше прегледан окончателния отчет на комисията. Това разяснява в студиото на депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

Според него, извънредно притеснителни са обстоятелствата, изложени в отчета. Очаква другата сряда той да бъде признат и в пленарната зала.

" Всички партии видяха какво се е случило в това съглашение сред " Булгаргаз ", " Боташ " и " Булгартрансгаз ". Едни потенциали под никаква форма сега не се употребяват, само че се заплащат, извънредно огромен размер, деклариран от " Булгаргаз " за доставка на природен газ. Реално доставката се прави и би трябвало да стане по метода " Булгаргаз " да купува полутечен газ, разтоварва в турски води и по-късно го купуваме назад на българо-турската граница. Към момента и за цялата 2023 година от вероятни 14 кораба да бъдат доставени, действително са доставени транспортен съд и половина ", изясни Рибарски.

По този контракт България заплаща такси в размер на към половин милион $ дневно, без значение дали се употребява този потенциал и дали се придвижва действително газ. Докладът на комисията ще бъде изпратен и в КЕВР, с цел да се срещнат с него. Ако договорът бъде преустановен предварително, неустойката, която би трябвало страната да заплати е за период от 13 години напред, е милиарди, разясни Радослав Рибарски.

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР