Депутати на ГЕРБ са на път да създадат правен хаос

...
Депутати на ГЕРБ са на път да създадат правен хаос
Коментари Харесай

ГЕРБ отнема права на социално слаби с извънредния закон

Депутати на ГЕРБ са на път да основат юридически безпорядък в опит да осъществят обещанията на земеделския министър Десислава Танева хората на обществени помощи да оказват помощ в селското стопанство посредством общественополезен труд. Между първо и второ четене в закона за здравето бяха препоръчани текстове, които ще доведат до лишаване на права на социалнослабите. Вчера болшинството депутати гласоподава въздържал се при разискването на текста в правната комисия, следва през днешния ден да се види дали той ще бъде признат в пленарна зала на второ четене.

Според препоръчаните разпореждания лицата, получаващи месечна обществена помощ, могат да подписват трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа до 14 дни месечно. Изрично е написано, че резервират правото си на помощта за времето, през което имат подписан контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Това значи, че работещите по силата на тези на процедура нов тип контракти ще бъдат лишени от обществени помощи, в случай че се окаже, че са работили повече от 14 дни месечно по контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. В момента те не губят правото си на обществено подкрепяне и на компенсации за безработица, когато са сключили такива контракти без значение от техния период.

Ако наредбата бъде гласувана дефинитивно в зала, ще се сътвори и административен безпорядък за земеделските стопани. Ако желаят да запазят социалнослабите си служащи след приключване на 14-дневния период на контракта им, те ще би трябвало за остатъка от месеца да подписват с тях въведените за времето на изключителното състояние контракти за краткотрайна сезонна претовареност за повече от един ден, в случай че срокът на действието на наредбата в специфичния Закон за ограниченията и дейностите при изключително състояние бъде продължен до края на годината, както оферират депутатите. Другата опция е да се употребяват до момента настоящите така наречен еднодневни трудови контракти (чл. 114а от Кодекса на труда). Те обаче са с дълготрайност от един ден или от 4 часа, т.е. няма опцията за 6 часа, и осигурителните вноски за тях следва да се превеждат авансово. Тези контракти също по този начин не могат да се употребяват и от тютюнопроизводителите, които обаче имат опция да подписват от новия тип.

МНОГО ШУМ ЗА НИЩО
Не е ясно каква е задачата на предложенията на депутатите на ГЕРБ, защото и сега законодателството подтиква получаващите обществена помощ да работят в селското стопанство за прибиране на реколтата. Когато те са наети по силата на контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, са освободени от полагане на общественополезен труд и резервират правото си на обществено подкрепяне. От друга страна, в случай че откажат работа след ориентиране от бюрото по труда, регистрацията им като безработни може да бъде прекъсната и надлежно да изгубят право на тези обществени помощи. За задачата е належащо земеделските производители да декларират свободни работни места в Агенцията по заетостта, откъдето да им насочват безработни лица.

В същото време напъните да се насочат в селското стопанство получаващите месечни обществени помощи не са доста обосновани поради много ограничавания кръг с право на такива. По данни от доклада на Агенцията за обществено подкрепяне лицата и фамилиите, получаващи месечни обществени помощи, през 2019 година средногодишно са били 23 700. Има обаче ред категории лица, които са освободени от полагане на подобен труд – лица, полагащи грижи за деца до 3 години, самотни родители, хора с увреждания или грижещи се за хора с увреждания, бременни. За съпоставяне по данни на Национален осигурителен институт средногодишно през 2019 година компенсации за безработица получават три пъти повече лица – 63 000, които резервират правото да ги получават, без значение от времето, през което ще работят по силата на контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР