Депутатът от ВМРО Борис Вангелов в близките дни ще се

...
Депутатът от ВМРО Борис Вангелов в близките дни ще се
Коментари Харесай

Протежето на Каракачанов Петър Харалампиев изпял всичко за паспортната мафия при разпитите

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Борис Вангелов в околните дни ще се раздели с имунитета си, научи „ Уикенд” от чудесно осведомени източници от правосъдното министерство. Главният прокурор Сотир Цацаров ще насочи искане към Народното събрание, тъй като депутатът е попаднал в следствието за продажбата на българско поданство.

Според източници на изданието, задържаният през октомври някогашен началник на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев си е признал всичко при разпитите, обяснил е цялата скица, не е икономисал и имената на настойниците си.

Скандалът с продаденото българско поданство набира скорост и се чакат грандиозни разкрития. Парите, които са се въртели в този „ бизнес” са в действителност главозамайващи – в размер на стотици милиони, споделят осведомени.

„ Уикенд” пръв у нас в детайли описа още преди година и половина по какъв начин се движи търговията с българските паспорти от високопоставени държавни служители, а също и от фрагменти на Вътрешна македонска революционна организация.

Преди да стане депутат, Борис Вангелов бе назначен за началник на Държавната организация за българите в чужбина, а като влезе в Народното събрание щафетата пое Петър Харалампиев.

Вангелов се явява на конкурс за шефското място през 2015 година Класира се на последното място след останалите 7 претенденти.

Въпреки това оглави Агенцията по персоналното гледище на Красимир Каракачанов, с който са от една партия. Запознати описват, че тогава Каракачанов обяснил на съдружния си сътрудник Бойко Борисов, че Вангелов би трябвало да поеме организацията, тъй като единствено Вътрешна македонска революционна организация работи за българите в чужбина.

Явно обаче протежираният от Каракачанов началник е бил воден освен от идеалистични подбуди, откакто и той е попаднал на мушката на прокуратурата. Източници на „ Уикенд” описват, че алъш-веришът с българското поданство има нечовечен интернационален отзив. Преди време във Франция, да вземем за пример, е засечена извънредно рискова група албанци мафиоти-ислямисти.

Те са арестувани, до момента в който подготвяли терористичен акт. Оказало се, че нарушителите се подвизавали в страната с български паспорти, изцяло легално издадени от корумпирани служители у нас. Французите сигнализират на високо равнище и персонално президента Макрон упорства обстановката да се ревизира подробно.

Преди да оглави Агенцията за българите в чужбина, Борис Вангелов е прочут като член на националния съвет на „ Движение Русофили”. Той е постоянен участник в Националния събор на русофилите, който се организира всяка година край язовир „ Копринка”. На записи от въпросните събори се вижда по какъв начин държи речи за по-голямо културно, икономическо и военно съдействие с Русия. Нещо повече, гръмогласно пази съветската окупация на Крим. Заради това, когато стана началник на Агенцията, мнозина българи от чужбина бъха надълбоко възмутени и даже стачкуваха против неговото предопределение. Никой обаче не ги чу.

В биографията си Вангелов е записал още, че е член и на някакъв клуб на притежателите на национални носии във Велико Търново и е любител-певец на македонски песни. Преди да се гмурне в огромната политика работи като правист на Фондацията на Вътрешна македонска революционна организация.

След като се разчу, че българското поданство се продава за по 5000 евро, Вангелов се кле по малките екрани, че като началник на Агенцията е облекчи процедурите за хората с български генезис, а обвиняванията против патриотите са клевети. „ Аз имам доказателства, че зад такива офанзиви против Вътрешна македонска революционна организация стоят в действителност антидържавни и антинационални кръгове в страната” – обясняваше тогава Вангелов. Като началник на Агенцията сред 2015 и 2017 година даже заловил няколко подправени документа за български генезис.

За размаха на търговията с български документи приказва обаче фактът, че тези дни бяха открити 427 000 лв., скрити в банкова касета от досегашния основен секретар на Агенцията Красимир Томов. Той наел касета в наша банка и в нея много по неволя прибрал разнообразна валута - евро, долари, английски паундове и левове. Те се не са вписани в имуществената му декларация.

В нея са маркирани единствено 25 350 лева спестени средства, както и 36 000 лева от заплати. Красимир Томов бе задържан при акцията на спецпрокуратурата в края на октомври. Тогава щракнаха белезниците на 20 души, а по-късно 4-ма от тях бяха упрекнати, че са продавали паспорти против тлъсти суми от 5000 евро нагоре. Освен Томов, обвинявания получиха още шефът на Агенцията Петър Харалампиев и други двама души - медиатори, като единият е сърбин.

Тези дни образецът Бойко Борисов разпореди на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да ревизират непознатите жители, на които са издадени български документи за идентичност през последните пет години.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР