Депутатът от парламентарната група "Обединени патриоти" Милен Михов заяви в

...
Депутатът от парламентарната група "Обединени патриоти" Милен Михов заяви в
Коментари Харесай

Борисов, Нинова и депутати - възмутени от предсрочното освобождаване на Полфрийман

Депутатът от парламентарната група "Обединени патриоти " Милен Михов съобщи в коридорите на Народното събрание, че решението на съда за предварителното освобождение на Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента по право Андрей Монов, е признато с огромна болежка от Михов и сътрудниците му.

"Решението на съда би трябвало да се извършва и не може да се разяснява. Ние възприемаме решението с изключителна болежка, с извънредно неспокойствие, тъй като считаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказване и трябваше да го изтърпи тук, в България. Човек, който по време на наказването си правеше няколко опита за бягство от своята присъда, припомняме, че бяха желани за излежаване на своята присъда в Австралия. Няколко следващи претенции за предварително освобождение ", уточни националният представител. Той напомни, че преди 1 година отрасловият заместник-министър на правораздаването Николай Проданов, излъчен от Вътрешна македонска революционна организация, беше декларирал обществено, че документите и свидетелствата на затворническите управляващи демонстрират, че не се е поправил, а търси метод да избяга от тази присъда.

Депутатът моли за реакция на съда, само че съобщи, че цялото обществото приема присъдата като несправедлива. "Мотивите на съда ще ги прочетем. Може би имат някакво бюрократично съображение, само че истината е на другата страна ", добави още той.

Народният представител от ГЕРБ Карсимир Ципов също настоя да станат ясни претекстовете за предварителното освобождение на Полфрийман. Той добави, че като правист няма по какъв начин да разяснява решение, чиито претекстове не са произнесени и не са видени безусловно от никого, само че като жител счита, че ръководителят Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев най-малкото дължи отговор на околните на убитото момче и би трябвало да обясни доста добре какви са били претекстовете му при произнасянето на това правосъдно решение. "Много е забавно по какъв начин Съюзът на съдиите, чийто ръководител е уважаваният магистрат по какъв начин ще се произнесе по такова решение, защото публичните реакции са ясни – хората са възмутени. Близките на убитото момче чакат отговор за това какви са били претекстовете в случай, че самият Джок Полфрийман съобщи при произнасянето на присъдата, че българският съд е подкупен “, уточни още националният представител.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също застана против решението на съда. Тя не пожела да разяснява решението на магистратите от позицията си на правист, само че като човек и политик счита, че това е насмешка с жертвите, с техните фамилии, с тъгата на хората и възприятието за правдивост и отмъщение. "Това още по-остро слага въпроса за бързо и неотложно приемане на нашето предложение - да не се ползва кратко произвеждане, съглашение и понижаване на присъдата. И тук отново ще кажа – няма цвят и партийност по тази тематика. Нека се съберем и да сложим завършек на това безумство, тъй като този случай не е единственият. Подигравка, срам, грозно решение на българския съд ", възмути се алената лидерка.

"Като министър председател не мога да си разреша да разясня решение на български съд, каквото е това за предварителното избавление на Джок Полфрийман, само че всички знаем какъв е отговорът, само че аз не мога да си разреша да го кажа ". Това сподели министър-председателят Бойко Борисов при идването си в Народното събрание, с цел да отговори на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев за националната политика на държавното управление на Република България за развиване на връзките с Руската федерация. Въпреки това Борисов съобщи, че споделя мнението, което по-рано показаха представители на другите политически групи, обявявайки се срещу решението на българския съд.

На 19 септември Софийският апелативен съд пусна Джок Полфрийман, който през 2007 година умъртви с нож в центъра на София студента Андрей Монов.Тричленен състав на Апелативен съд – София с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева прегледа тъжба против решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без почитание молба за предварително условно освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман. Апелативните магистрати откриха жалбата за основателна и наказаният може да излезе на независимост. В случая налице са законовите учредения за предварително условно освобождение, смятат апеалтивните съдии.

Джок Полфрийман излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента по право Андрей Монов на 28 декември 2007 година. Според показанията му той видял по какъв начин група младежи повалят човек от ромски генезис и тръгнал да го избавя. При последвалата битка извадил нож при самоотбрана. Другите очевидци обаче настояват, че австралиецът нападнал с хладно оръжие групата младежи, в която бил и Монов.

Полфрийман бе наказан дефинитивно от Върховния касационен съд през 2011 година. След като бе пратен в пандиза, стана ръководител на първото по рода си в България затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост. Заради тази си активност през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за премията "Човек на годината ". Номинацията провокира съществено неодобрение в обществото и измежду околните на умрелия Монов и бе оттеглена от уредниците. На идната година килърът обаче съумя да осъди страната ни в Европейския съд по правата на индивида за 3500 евро поради "нарушаване на правото на независимост на изразяването ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР