Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента

...
Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента
Коментари Харесай

Дариткова заподозря сценарий за провала на НРД зад скандала около шефа на НЗОК

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова заподозря, че зад абсурда към шефа на Здравната каса Камен Плочев стои сюжет за неуспеха на подписването на Националния рамков контракт. 

Преговорите сред Касата и Българския лекарски съюз по рамковия контракт, с който се дефинират размерите и цените на медицинските услуги за годината, към този момент завършиха. Той ще бъде разискван от БЛС на ексклузивен събор в събота и би трябвало да бъде подписан до края на месеца. 

Според Дариткова е необичайно, че Плочев не е повдигнал въпроса за нуждата от спомагателни средства за разплащане към непознатите каси при разискването на бюджета на Здравната каса. По думите ѝ тази година са реализирани доста положителни сделки за НРД, като са включени и текстове за по-голям надзор върху лечебните заведения и върху заплащаните с публични пари медикаменти, тъй че е допустимо сценаристите на този скандал да имат интерес рамковият контракт да не бъде подписан. 

Според депутата от ГЕРБ е допустимо сюжетът да отива и по-далече, като обгръща и мораториума за нови медикаменти. 

Дариткова се усъмни Плочев да стои зад този сюжет и изрази мнение, че той по-скоро е измамен от някого. 

Тя изясни, че има разминаване сред данните за задълженията на НЗОК към непознати каси, изнесени от Камен Плочев, и тези, изнесени от зам.-министъра на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. По тази причина са изискани публични данни от Надзора на Касата, с цел да се види каква е истината, сподели Дариткова. 

На въпрос за това, че против Плочев са отправени закани от високо равнище в страната, Дариткова отговори, че на чуването пред здравната комисия в сряда шефът на НЗОК е отказал да каже име, само че не ѝ се е сторил съществено изплашен. 

Тя добави, че съгласно нея Камен Плочев не е съумял да развие административния си потенциал като началник на НЗОК, само че призна, че Народното събрание е безпомощен на този стадий да го смени. 

Дариткова акцентира, че в закона аргументите за промяна на шефа на Касата са доста ясно написани. Предсрочна промяна може да има, в случай че шефът не може заради някаква причина да извършва отговорностите си - като болест или заради гибел, при приключване на мандата и след оставка. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР