Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова припомни пред БНР, че още

...
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова припомни пред БНР, че още
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Редно е президентът да отговори на въпросите за финансирането на предизборната му кампания

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова напомни пред БНР, че още през 2016-а година от партията са предложили партийната дотация да бъде 1 лев след извършения в страната референдум.

„ В настоящо време още веднъж считаме, че това е вярно решение. Неслучайно е и решението на Министерския съвет, зад което стои и парламентарната група на ГЕРБ. Това беше и мотивът в петъчния ден, когато получихме писмо от ръководителя на Българска социалистическа партия в оставка - госпожа Нинова - за диалози във връзка с размера на партийната дотация през идната седмица, да отговорим изрично, че ние имаме решение на Министерски съвет, което поддържаме, и решение на нашата парламентарна група, че ГЕРБ ще гласоподава предлагането, импортирано и разисквано на първо гласоподаване и в Комисията по бюджет и финанси и в пленарната зала. Разбира се, сега тече срокът за оферти сред първо и второ четене от другите политически партии. В нашата позиция няма смяна “.

Дебатът за модела на финансиране на партиите е дълъг и е воден от дълго време, разяснява Атанасова в предаването „ Неделя 150 “ по „ Хоризонт “ предлагането на Движение за права и свободи.

„ Около 2000-та година, в случай че не се неистина, е воден подобен спор. Тогава са изменени дотациите - точно по време на държавно управление с присъединяване на Движението за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори". Тогава дотацията трансформира своя размер. … Може би този спор е нужен - дали би трябвало тотална смяна на модела и безспорна възбрана за финансиране от страната, т.е. от налозите на всички български жители, и опцията да бъдат дарявани/набирани средства, в случай че съдим по модела, който действа в Съединени американски щати, за избрани политики, за избрани дела, за избрани претенденти. Може би този спор също би трябвало да стартира ".

Какви са разноските на партиите и кое се смята за партийна активност, попита реторично Атанасова и даде за образец съществуването на партийни малките екрани.

Тя разяснява и изявлението на президента Румен Радев, че ръководещите партии се финансират от властта, а опозицията – от дотациите.

„ Българска социалистическа партия търпи 12-а поредна загуба при всевъзможни условия - при дотация от 11 лева, при дотация от 12 лева, освен това, че е била ръководеща партия през 2009-а. Ако помните, ГЕРБ се появи без никаква сериозна финансова поддръжка. Да се търси причина сред намаляването на партийната дотация и служебна победа за ГЕРБ – изрично не мога да се съглася. Надявам се президентът да е имал поради всички партии във властта, без безусловно това да значи към сегашния миг ГЕРБ, тъй като и президентът, и инициативният му комитет към момента не са дали отговор на някои въпроси във връзка с финансирането на неговата акция през 2016-а. Имаше журналистически следствия за това, че обществено слаби жители са правили дарения, за които те не знаят. По-късно имаше одит на Сметната палата и тя беше разкрила несъответствия. Изглежда има потребност и президентът да се включи в дебата за финансирането на акции, само че е редно да даде отговор и на тези въпроси “.

ГЕРБ ще върне надвзетите пари от дотациите от май 2016-а година до момента, незабавно откакто законът влезе в действие, сподели Атанасова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР