Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова представи идеи за нови правила

...
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова представи идеи за нови правила
Коментари Харесай

След среща със собственици на кучета – Десислава Атанасова с предложения за нови правила

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова показа хрумвания за нови правила при домашните кучета. Предложенията идват след реализиран консенсус със притежатели на домашни любимци. На този стадий обаче не става въпрос за законодателна самодейност, а за спомагателен спор и избистряне на плана с разпоредбите.

„ Здравейте, след среща в парк „ Гео Милев “ в неделя, се пробвах да обобщавам и дефинирам разискваните тематики и проблеми.

/Ако не съм изчерпателна, апелирам допълвайте, както и имайте поради, че написаното следва да се съветва с специалисти. Моля, да се смята за покана за спор, а не за законодателно предложение към този миг – разгадавам и да не е мотив за нов фейк/

1. Спазване на условието за наложителна идентификация с микрочип за всички кучета.

Ще разреши регистрация на домашните и бездомни животни в националната база данни.

*Да се актуализира и модернизира практиката, с цел да е дейно работеща. Всички ваксини, прегледи, интервенции и данъчни заплащания да бъдат регистрирани в обединен програмен продукт, а не в хартиени паспорти, с цел да могат органите на реда и обвързваните институции да вършат своевременни инспекции на любимците. Чипът да е ЕГН-то на кучето и да действа пълноценно в единна стратегия на обвързваните институции.

* Отворен достъп за общините до Базата данни. Базите данни на общините да бъдат вързани с тази на БАБХ. Управлението на жалбите да е централизирано, тъй че проблемите в една община с едно съответно лице да могат да се видят и в друга община, ако лицето промени адреса си.

* Обвързване на имунизацията против бяс с предварителна идентификация на кучета. Ще увеличи бързо % на разпознатите животни. По този метод ще се предотврати изхвърлянето на домашни животни на улицата, които са главният източник на безстопанствени животни.

2. Засилен надзор на наложителната идентификация и регистрация за лицата, практикуващи развъдна активност и продаващи кученца. Развъдчиците би трябвало да бъдат задължени да записват животните на себе си като първи притежател преди да ги продадат тъй че да се обезпечи проследяемост. Регистрация на развъдната активност на физически лица, които развъждат в домовете и дворовете си тъй че те също да имат регистрационен номер в системата за идентификация и регистрация и да имат обвързване да обезпечават на кучетата допустими минимални условия. Всички притежатели на некастрирани женски кучета биха могли да попаднат в тази категория.

3. Регулация на онлайн търговията с кучета.

4. Кастрация за кучетата, които не се употребяват за разплод и не са регистрирани за развъдна активност или по-висок налог.

5. По-високи наказания за нерегламентирана търговия и отглеждане, както и за неточна регистрация на развъден обект.

6. Увеличаване на размера на глобите за свободно стартиране на животни без директния надзор/контрол на притежателя (да не се бърка с разходките без мотив на опредените места).

7. Изготвяне на проект за деяние, съдържащ съответни ограничения за възстановяване контрола по съблюдаване на условията, касаещи развъждането на домашните кучета.

8. Инкриминиране на изоставянето на животни компаньони по модела на други страни.

9. Мерки за безстопанствени кучета.

10. Засилване на контрола върху кучета, които се употребяват като пазачи на вили, градежи, градини, лозя и други защото те са главната причина за увеличение на броя на безстопанствените кучета. “ /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР