Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев направи пореден опит за сваляне

...
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев направи пореден опит за сваляне
Коментари Харесай

Трети опит на Делян Добрев да отмени дерогацията за Лукойл

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев направи следващ опит за събаряне на дерогацията, която България употребява от глобите на Европейски Съюз против Русия поради " Лукойл Нефтохим ".

Добрев към този момент опита да прокара тази мярка малко преди локалните избори, която държавното управление и парламентарното управление на ПП-ДБ дадоха да се разбере, че не поддържат.

Малко преди този момент, в края на септември, Народното събрание отхвърли да поддържа настояването на Добрев за незабавното преустановяване на дерогацията. Народно събрание гласоподава пролонгация от 1 година (т.е. до 1 октомври 2024 г.) вместо 30 дни, какъвто беше първичния проект.

Сега обаче ръководителят на Комисията по енергетика се базира на на " Глобъл Уитнес ", българския Център за проучване на демокрацията и Центъра за проучване на силата и чистия въздух, съгласно който " Лукойл " заобикаля ембаргото на Европейски Съюз точно през бургаската рафинерия.

Междувременно Европейска комисия също стартира инспекция против България, и съгласно Politico комисията ще изиска цялостно пояснение от българските управляващи дали са позволили нарушавания на глобите.

" При този политически подтекст няма стопански или даже механически аргументи България да резервира дерогацията от петролното ембарго на Европейски Съюз, което попречва процеса на стратегическо обособяване от Русия в енергийния бранш ", се споделя в претекстовете на депутата от ГЕРБ.

Законопроектът на Добрев е импортиран в петък и е подписан единствено от него. В него са записани наказания за нарушение на ембаргото от 10 до 20 млн. лева и от 20 до 50 млн. лева при наново засечено нарушаване.

Предвижда се още от анулацията на дерогацията " Лукойл Нефтохим Бургас " напълно да преработва нефт с неруски генезис.

" Голяма опашата неистина е, че рафинерията обезпечава месеци, в които да не работи с съветски петрол. От дерогацията се е облагодетелствала Русия. Ползата за българския консуматор е нула ", твърди Добрев. Той показва, че преди войната " Нефтохим " е доставял по-голям размер неруски петрол, в сравнение с в този момент.

На въпрос дали следващият скандал сред ГЕРБ и ПП-ДБ няма да бутне кабинета, Добрев дава отговор:

" Дай Боже, дерогацията за импорт на съветски нефт да счупи сглобката ".

Бившият министър на енергетиката от първия кабинет на ГЕРБ е най-отявления съперник на общото ръководство с ПП-ДБ.

През септември министърът на енергетиката Богдан Богданов зае позицията, че внезапното преустановяване на вноса на петрол от сорта " Уралс " може да докара до повдигане на цените на горивата и основаване на дефицит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР