Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров си позволи да направи безпрецедентна

...
Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров си позволи да направи безпрецедентна
Коментари Харесай

Политици с недопустим коментар към журналист от Нова тв, ГЕРБ се разграничиха


Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров си разреши да направи невиждана оценка за работата на водещия на " Здравей, България " Виктор Николаев. Поводът - въпроси, свързани със закупуването на нови изтребители за армията ни.

На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на " Грипен " -ите от служебното държавно управление на Огнян Герджиков е " артикул на избрана тайфа ", Тодоров отговори: " Много мощни думи употребявате " и добави: " Ще ви изядат хляба ".

Николаев особено акцентира, че тези думи не негови, най-малко думата " тайфа ". След което депутатът отговори с коментара: " Вече изядоха, ха-ха, хляба на колежката ви (визира Анна Цолова, отстранена предишния месец от утринния блок на Нова тв-бел.ред.). Тя и тя малко по този начин... беше тръгнала в някаква посока, но... нещо виждам, че липсва столчето ѝ ".

В случая би трябвало да се означи, че журналистът употребява думата " тайфа " по прилика със заглавието на книгата на Антон Тодоров " Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите ", издадена през 2013 година, в която той жигосва тогавашното ръководство на ГЕРБ с думите " Работеха и живееха като " тайфа " – персони, обединени от незаконна цел ". Впоследствие обаче Антон Тодоров се сближи с Борисов и ГЕРБ и през тази година влезе в депутатските листи на партията.

Малко по-късно още един представител на ръководещите - вицепремиерът Валери Симеонов, подразнен от въпросите за абсурда с роднинските назначения на ГЕРБ, станал прочут като " Кумгейт ", също разяснява въпрос на жерналиста, вместо да даде съответен отговор.

" Нека не влизаме в жълтини и да трансформираме тематиката от " Кумгейт " в не знам и аз какво. За мен отговорен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на краткотраен контракт и след това не е провел конкурс, а им е направил контракта непрекъснат. Вие, да вземем за пример, също сте били назначен на краткотраен контракт, след това са ви го създали непрекъснат. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си самичък. Аз, в случай че бях злоумишлен, в този момент щях да направя един " Викторгейт " за Вас на следващия ден и да го разглася да вземем за пример, същото е ", разяснява Симеонов.

Позицията на Нова Броудкастинг Груп е следната: NOVA приема отправянето на закани от обществени фигури към публицисти за неприемливо държание. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите публицисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за замяна на настоящите тематики.

От управлението на малкия екран и досега не обясниха за какво е отстранена Анна Цолова. Днешното държание на представителите на ръководещото болшинство и мненията им в действителност дадоха отговор на този въпрос.

След излъчването на изявлението с Тодоров, от ГЕРБ изпратиха следната позиция: " Политическа партия ГЕРБ постоянно е защитавала свободата на медиите. По мотив днешното присъединяване на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме: Смятаме, че свободната публицистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма неприятни и неуместни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово персонално мнение ".

Асоциацията на европейските журналисти-България изрази поддръжка и приканва медийната колегия да се солидаризира с водещия Виктор Николаев, към който бяха отправени закани от представители на ръководещите в ефира на предаването тази заран. " Считаме, че е редно българските медии да бойкотират мощните на деня, които намерено подлагат публицисти на напън и показват неуважение към свободата на словото, което е главен поръчител за съществуването на едно демократично общество ", се сочи в позицията на организацията.

" В случай, че политическа партия ГЕРБ не смъкна неотложно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат одобрявани като самопризнание, че ръководещите оказват напън върху една от най-големите малките екрани в страната и де факто стоят зад отдръпването на Ани Цолова от предаването " Здравей, България ", означават от АЕЖ.

От асоциацията обръщат внимание и на заканите против Николаев по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. " Той също загатна празния стол на Ани Цолова и добави, че " Викторгейт " се прави елементарно ", написа в позицията.

Според организацията на гилдията Симеонов и Тодоров всъщност вършат опит за цензура, защото ясно демонстрират, че " неуместните " към ръководещите въпроси освен не са мечтани, само че и ще доведат до дейности против журналиста, който ги задава.

" Изказванията са проява на отношението на ръководещите към медиите. Те не желаят самостоятелни публицисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на мощните на деня ", се споделя в позицията.

Освен АЕЖ и две партии желаеха оставката на Антон Тодоров. Според " Да, България " и " Движение България на жителите " депутатът би трябвало да напусне Народното събрание.

ДБГ показва своето остро отвращение и нетърпимост към ограничение на независимост на словото. Недопустимо е депутат да насочва обществена опасност към публицисти. Антон Тодоров би трябвало неотложно да подаде оставка като депутат, се споделя в мнението на партията, разпратено до медиите. Политическата групировка чака от ГЕРБ отговор " приказва ли Антон Тодоров от името на Бойко Борисов или Цветан Цветанов, когато заплашва публицисти, поради заложени въпроси, или когато се пробва да прави внушения за финансиране на медии и поръчки, че ще стъпче съперници, какъвто бе казусът със Сашо Диков преди седмица? "

Според ДБГ с " цензурагейт " се прави опит да заглуши и прикрие разширението на " модела Делян ", " Хасковогейт ", " суджукгейт " и всевъзможни последващи гейтове ".

" Да, България " приканва ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов да изиска оставката на депутата, който е и зам.-председател на " Комисията за битка с корупцията, спора на ползи и парламентарната нравственос ", поради неприемливото му държание. " Тази заран в народен ефир за следващ път бяхме очевидци на това доколко ръководещото статукво си разрешава да репресира публицистите в България и да постанова онлайн цензура по отношение на неуместни въпроси и тематики. Депутатът от ГЕРБ освен погази свободата на словото, само че и насочи персонални закани към водещия ", се споделя в позицията.

Българска социалистическа партия също осъди цензурата. " Категорично осъждаме следващия случай на цензура и закани към български публицисти от ГЕРБ. Преди дни такава беше отправена към Сашо Диков. Вчера - към Елена Йончева. Днес - към Виктор Николаев ", съобщи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която причислява депутатката на партията си Йончева към настоящите публицисти.

Според нея е недопустимо оправданието, че става дума за персонално мнение на един народен представител. " То не може да изтрие обстоятелството, че Антон Тодоров показва тези позиции освен в малките екрани, само че и от парламентарната естрада под благосклонния взор на управлението на партия ГЕРБ, на ръководителя на Народното събрание и поощряван с мълчанието на министър-председателя Борисов ", сподели Нинова, представена от пресцентъра си. Тя акцентира, че това не е казус, а метод на мислене на ръководещите чийто принцип е " или ще мълчите, или ще минем през вас, ще ви уволним, ще ви смачкаме ".

В своя позиция Антон Тодоров съобщи, че макар че е свестен превратно, сервира извиненията си на Виктор Николаев. „... В съответния случай не съм желал да " застрашавам " журналиста Николаев, само че следя една всеобща нервност по тематиката ". „ В рамките на по-малко от 10 дни съм обект на невиждана офанзива за оплюване и дискредитация от среди, които в никакъв случай няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието, Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи”, споделя Антон Тодоров в позицията си.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР