Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подава оставка и напуска парламента,

...
Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подава оставка и напуска парламента,
Коментари Харесай

Антон Тодоров напуска парламента, за да не стане етикет за ГЕРБ


Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подава оставка и напуща Народното събрание, излиза наяве от негово отворено писмо до партийното управление, публикувано в понеделник.

В петък той забърка величествен скандал по време на присъединяване си в утринния блок на Нова телевизия, отпрвяйки недвусмислена опасност към водещия Виктор Николаев, че употребява " мощни думи ", които могат да му " изядат хляба ".

Тодоров даже загатна, че доскоршната екранна партньорка на журналиста – Анна Цолова, се е разделила с поста си поради сходни непремерени въпроси. Повод за фриволната реакция на Тодоров стана увещание на Николаев, че преди да влезе в Народното събрание от ГЕРБ депутатът издаде книга, в която определяше партията на Бойко Борисов като " тайфа ".

Три дни по-късно, националният представител продължава да отхвърля, че е заплашил телевизионния водещ, само че декларира, че е решил да подаде оставка, с цел да не бъде трансфорат в " етикет " за партията.

" Въпреки убеждението ми, че съм свестен изцяло превратно и думите ми в ефира на Нова телевизия бяха изтълкувани безусловно неправилно, макар поднесените от мен обществено извинения, офанзивата освен не стопира, само че и повлича след себе си престижа на ГЕРБ, на нашия водач и цялото управление ", показва Тодоров, поднасяйки още един път извинения " към журналиста Виктор Николаев, към феновете на Нова телевизия и към всички български медии, които волно или несъзнателно съм засегнал с присъединяване си ".

Депутатът още веднъж отдава всеобщото отвращение от държанието му на " олигархията, задкулисието и техните командири ", поради разкритията които правил, в това число и за фрагменти на някогашните секрети служби.

" Заявявам изрично, че поради моя фетиш към свободата и това, за което съм се борил повече от 28 години, че няма да разреша да бъда трансфорат в нарицателно за цензура и закани. Несвободата на медиите и публицистите в България е нещо, което се свързва с режим, против който аз цялостен живот съм се борил. Изконно предписание за мен е, че четвъртата власт е безусловно самостоятелна от останалите. Свободата в медиите за мен е съществена полезност, която разрешава да бъдат защитавани обстоятелствата. Убеден съм, че без независимост няма правдивост, тя е в основата на демократичното общество ", прибавя Тодоров.

Макар че настойчиво се придържа към комфортната теза, че е свестен погрешно, той самичък стигнал до решението да подаде оставка. Мотивът му обаче не е възприятие за виновност, а по-скоро отговорност към партията: " Заради опитите моята имитация да бъде превърната в етикет на партията, от която съм определен, на нейния водач и милионите хора, дали своят вот за нея, апелирам да приемете оставката ми като депутат. "

" На всички, които ще употребяват този честен акт, бързам да заявя, че решението е само и напълно мое, съобразено само и единствено със личното ми схващане за носене на политическа отговорност. На всички, които ще побързат да спекулират с това мое решение, желая да кажа, че оставам с ГЕРБ и ще продължа да работя за развиването на партията и нейните политики ", приключва писмото си Тодоров.

Няколко часа по-рано пострадалият Виктор Николаев благодари в ефир на всички, които от петък насам са изразили поддръжката си за свободата на словото, отбелязвайки, че по този метод " отдолу под руините на публицистиката потегли лавина ".

На другия полюс остана вицепремиерът Валери Симеонов, който също се оказа част от абсурда, защото незабавно след Тодоров заплаши журналиста, че в случай че е " злоумишлен ", може да му спретне " Викторгейт ". Раздразнението на съдружния сътрудник на Борисов бе прококирано от въпроси на водещия за абсурда с роднински назначения " Кумгейт ".

За разлика от Тодоров, Симеонов по този начин и не се извини за държанието си, а вместо това даде 24-часов ултиматум на Българска национална телевизия, БНР, бТВ и Нова телевизия да му се извинят, че го клеветяли. След приключването на този период, вицепремиерът посочи, че ще съди четирите национални медии, макар че не е ясно тъкмо защо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР