Депутатът от ДПС Йордан Цонев отрече някога да е инициирал

...
Депутатът от ДПС Йордан Цонев отрече някога да е инициирал
Коментари Харесай

Йордан Цонев разкри как ще гласуват от ДПС по промените в закона за хазарта

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев отхвърли в миналото да е инициирал законодателни промени, които облагодетелстват предприемача Васил Божков. Пред bTV радио Цонев беше безапелационен, че изказванията на водача на НФСБ не отговорят на истината.

По-рано в "Лице в лице " Валери Симеонов сподели, че с предложенията си в закона за хазарта оправя законова неправда, направена от Цонев през 2014 година. Според водача на НФСБ депутатът от Движение за права и свободи преднамерено е изпуснал думата "лотария " и по този начин Васил Божков е плащал по-ниски налози.

Йордан Цонев беше безапелационен, че измененията, за които Симеонов приказва, не са негово дело. Техен вносител е Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ.

Аргументът, с който почна офанзивата против Националната
лотария, беше, че до момента тя погрешно е плащала по-ниския налог - 20% върху облагата, вместо 15% върху оборота, както е плащал Българският състезателен тотализатор. Цонев е създател на промени година по-рано - през 2013 година, само че те предложили всички хазартни игри да бъдат под еднообразно облагане. "Това не се одобри от залата, одобри се режимът да бъде двоен и този двоен режим се удостовери от ГЕРБ през 2014 година ", уточни депутатът от Движение за права и свободи.

"Сега разбирам, че двойният режим е бил употребен и то изцяло законно за заплащане на разнообразни данъци от другите игри, това е истината ", добави той.

Въпреки че съгласно Цонев Валери Симеонов за следващ път намесва името му по неточност, няма желание да го съди. Това е просто нелепа политическа офанзива, разяснява още депутатът от Движение за права и свободи.

Цонев изясни, че и той, и Движение за права и свободи ще гласоподават "въздържал се " при разглеждането на предложенията в закона за
хазарта в пленарната зала. В същото време поддържа концепциите на финансовия министър Владислав Горанов.

Днес изненадващо той предложи държавната такса да се заплаща само върху облагата или по-точно казано върху "разликата сред цената на направените
залози и изплатените облаги за всяка игра ". Досегашният закон предвиждаше две хипотези за възнаграждение на държавна такса - 15% върху оборота или 20% върху облагата.

Според Цонев това предложение било същото като неговото през 2013 година "7 години по-късно стигнаха до нещо, което аз съм предложил, само че те не одобриха ", изясни още депутатът. Той отхвърли да се ангажира кой носи отговорност за закона досега, тъй като тематиката му е "безинтересна ".

"Те взеха решение да създадат такива регулации, направиха ги, в този момент да забележим какво са създали ", разяснява още националният представител. Депутатът от Движение за права и свободи призна, че се познава с предприемача Васил Божков, само че не са се чували по телефона от дълго време. Бил левскар, само че не бил обезпокоен за футболния тим, тъй като ще се откри кой да го финансира.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР