Депутатът от ДПС Делян Пеевски изпрати отворено писмо до медиите.

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски изпрати отворено писмо до медиите.
Коментари Харесай

Певвски няма да продава Телеграф медиа на Ню имидж, отказва се и от издателския бизнес

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски изпрати отворено писмо до медиите.

В него излиза наяве, че Пеевски се отхвърля от договорката за продажба на "Телеграф медиа " на американската компания "Ню имидж България ". Причината е, че е неудовлетворен от мълчанието на Комисията за защита на конкуренцията. От обръщението излиза наяве още, че депутатът е учредил фондация "Телеграф ", на която е трансферирал активността и се отдръпва от издателския бизнес. Пеевски прецизира, че ще подкрепя единствено финансово активността на фондацията.

Публикуваме цялостния текст на известието без редакторска интервенция:

"До

средствата за всеобщо осведомление

Уважаеми Госпожи и Господа,

Повече от пет месеца Комисията за защита на конкуренцията не се произнася по настояването за утвърждение на договорката за придобиването на „ Телеграф Медиа “ от страна на купувача „ Ню Имидж Медиа “, което е неприемливо и не кореспондира със периодите, които Комисията ползва при сходни процедури. Вероятно повода не е в сложността на утвърждението, а във обстоятелството, че касае обвързвана с мен медия. Не мога да търпя сходен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, заради което през днешния ден отдръпнах настояването за утвърждение, като декларирам, че се отхвърлям и от договорката.

Също през днешния ден учредих фондация „ Телеграф “, чиято съществена цел ще е развиването на медийния пазар, повишението на професионализма, морала и обективността в журналистическата специалност, както и битката против подправените вести във всичките им форми. С оглед на тази цел, в управителния съвет на фондацията ще вземат участие единствено изявени български публицисти, които постоянно намерено са отстоявали истината и не се опасяват да изразят персоналната си позиция.

След регистрацията на фондацията, ще трансферира напълно в нейна изгода собствеността на „ Телеграф Медиа “, а с това и отговорността за издаваните от същото сдружение печатни медии – „ Телеграф “, „ Монитор “, „ Политика “ и „ Меридиан мач “. Така аз се отдръпвам от дейната издателска активност, която оставям в ръцете на членовете на управителния съвет, като моето присъединяване ще бъде лимитирано само до финансовото подкрепяне на активността на фондацията за постигането на нейните цели.

Мисля, че е извънредно време медийното наличие да бъде ръководено от публицистите, тъй като единствено по този начин би се подсигурила независимостта на медиите. Колко пъти през последните години сме ставали очевидци, по какъв начин чисто медийни мероприятия се трансформират в олигархични срещи, където вместо публицисти виждаме един до друг съмнителни предприемачи, обвинени и подсъдими, както и лица със запорирано от страната имущество. Това ли е медийната независимост, за която толкоз се приказва и която би трябвало да е барометърът на обществото - вместо търсещи истината публицисти, обвинени и подсъдими олигарси да дефинират публичното мнение и обществения дневен ред, водени само от персоналните си ползи и желанието си за разпра с институции или съперници? Олигарсите, които през вчерашния ден участваха в разграбването на националния капитал посредством бандитската приватизация, през днешния ден самодоволно размахват пръст като ментори от последна инстанция, употребявайки медиите си да манипулират и да популяризират подправени вести. Същите лица проведоха години наред клеветническа акция против мен заради повода, че моите медии осветяваха техните подмолни покупко-продажби и единствени се противопоставяха на операциите им. Като издател на печатни медии, не искам повече да бъда причисляван по какъвто и да е метод с тази група медийни притежатели, а на основаната от тях изродена медийна среда е извънредно време да се противодейства. Редакционната политика би трябвало да се дефинира само от действителните събития и публичния интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Само по този начин българските медии ще могат да се освободят от всевъзможни зависимости и ще бъдат свободни – този път освен на думи, а страната ни няма да заема нежелано място по медийна независимост.

Делян Пеевски ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР