Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов взе отношение по време

...
Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов взе отношение по време
Коментари Харесай

Хасан Адемов: ДПС е за навременно решение на проблема със здравното осигуряване на бежанците от Украйна

Депутатът от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов взе отношение по време на дебатите при второто четене на измененията в Закона за здравното обезпечаване, с които се контролира даването на здравна помощ на лицата, получили краткотрайна протекция.

Украинците с подобен статут ще имат същите права като здравноосигурените български жители.

Предложението, което вършим, е обвързвано със поръчката на ръководещите, че ще възстановят парламентаризма, че Народното събрание ще бъде този, който ще взема решение всичко, а не да делегираме права на Министерски съвет, уточни депутатът и разясни, че това не би трябвало да се прави по остарелия модел на прословутата „ джипка “.

Д-р Адемов изясни, че се предлага с разпореждане на Министерски съвет да се дефинират няколко параметри и ги прочете с цел да се види какъв брой е неуместно по думите му това предложение.

На първо място, вие оферирате с постановлението на Министерски съвет, да се дефинира приходът, върху който ще се обезпечава. С подзаконов нормативен акт дефинираме прихода. Колеги, четете Закона за здравното обезпечаване в чл.40. е записано върху какъв приход се обезпечават обособените групи български жители. В това число и тези, за които приказваме сега, акцентира доктор Адемов, който е зам.-председател на Комисия по труда, обществената и демографската политика.

Той посочи, че ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ е прочел предизборно изявление, предизборна платформа в която се споделя, че има червени линии, които няма да бъдат преодолени. Една от тези червени линии е да има бистрота. Къде е тази бистрота, като ние разпореждаме на Министерски съвет с разпореждане да дефинират прихода върху който ще се обезпечат, попита доктор Адемов, който е и член и на Комисия по опазването на здравето в Министерски съвет.

Той разясни, че Министерски съвет може да дефинира приход върху 100 лв., върху 1 лев. „ Затова ние сме предложили, според настоящото законодателство, да се дефинира прихода според чл.40. На последващо място, казвате, че в мнението на Министерството на финансите е казано, че в член 19 от Закона за обществените финанси, нормативни актове, които плануват увеличение на разноски по бюджети на страната, на Националната здравна осигурителна каса, на държавното публично обезпечаване не могат да се одобряват без промени в съответните закони. Ако се одобряват, би трябвало да се одобряват от началото на идната бюджетна година. Някой може ли да ми каже, какъв брой пари и къде е източника на финансиране за тази активност, попита депутатът от Движение за права и свободи

И разясни, че Народно събрание разпорежда на Министерски съвет още веднъж да реши този въпрос с разпореждане, а в закона за обществените финанси има явен текст. „ Казвате, че в чл.109., ал.3 от Закона за обществените финанси, Министерският съвет може да утвърждава в допълнение прехвърляния, разноски по първостепенни разпоредители бюджетни кредите,
уточни на последващо място доктор Адемов.

Той разясни, че с други думи Министерски съвет може да прави прехвърляния към първостепенните разпоредители на бюджетни заеми. Може да прави прехвърляния към различен бюджет, какъвто е бюджетът на Националната здравно осигурителна каса. Но този трансфер би трябвало да бъде отразен в бюджета на касата. Д-р Адемов съобщи, че такова отразяване глух и уточни, че това са огромните въпроси, на които народните представители от Движение за права и свободи търсят отговори със своето предложение.

Според него най-интересна точка е шеста. Вносителите на законопроекта са написали: източник на финансиране. Той уточни, че проф. Костадин Ангелов му е подсказал, че става въпрос за парадокс.

Народното събрание не желае ли да знае от къде ще се трансферират тези пари? От къде, от кои други действия – както споделя Асен Василев: „ нали би трябвало да вземе от едни действия, да ги дадем на други “. От къде ще дойдат тези пари, попита депутатът.

Той уточни, че болшинството се пробва да постави влажен щемпел върху едно предложение, което нищо не споделя. „ Казва ни източник на финансиране. Ние сме предложили източник на финансиране – държавния бюджет “ съобщи националният представител Уточни, че в закона на обществените финанси има разнообразни принадлежности. Единият е преструктуриране на разноски. „ Най-важния въпрос съгласно доктор Адемов е източникът на финансиране -ако ще са 100 млн., в случай че ще са 10 млн., в случай че ще са 20 млн. който не е явен.

Той настоя някой да излезе и да каже по какъв метод ще бъдат дадени средства на Националната здравноосигурителна каса. Поясни, че постановлението би трябвало да се разгласява, да бъде признато в едномесечен период. Според условията на Закона за нормативните актове постановленията подлежат и на публично разискване – още един месец. „ Тези украинци, бягащи от войната, може да ги няма в България тогава. Ние ще одобряваме постановления “. съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

Д-р Адемов изиска някой от вносителите да излезе и да обещае от тази естрада, защото в Закона за бюджета на НЗОК има текст, който споделя, че за непредвидени и неотложни разноски са заделени 174 млн., че тези средства няма да бъдат пипани за разноски за украинските бежанци. „ Знам, че не могат да ги пипат, само че желая някой да излезе да каже, че това няма по какъв начин да се случи “ уточни доктор Адемов.

Той съобщи, че в тази полемика, обвързвана с опцията да се усъвършенства препоръчаният план, Движение за права и свободи няма да разреши да бъде упреква, че е срещу, а да се реши казусът със здравното обезпечаване на бежанците от Украйна.

„ Няма такова нещо! Няма подобен човек в тази зала или в случай че има са малко от една избрана парламентарна група “, съобщи доктор Ааемов и акцентира, че доцент Тонев е споделил, че „ извънредно значимо е тази поддръжка да бъде навременна “. Навременна, но разпореждане на Министерски съвет един месец, обществено разискване – 1 месец. Искам да чуя отговор на тези въпроси! Иначе няма по какъв начин да гласуваме “, съобщи в умозаключение депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР