Депутатът от БСП от Великотърновския регион и световен шампион Весела

...
Депутатът от БСП от Великотърновския регион и световен шампион Весела
Коментари Харесай

Весела Лечева разработи стратегия за реформа в спорта

Депутатът от Българска социалистическа партия от Великотърновския район и международен първенец Весела Лечева е предложила 90 нови параграфа, които да залегнат в новия Закон за физическото образование и спорта. Ако бъдат признати на второ четене в Народното събрание, това ще подсигурява сериозна промяна в спортната сфера.

„ Не би трябвало да забравяме, че спортът не е единствено медали, само че и здраве. Държавата не би трябвало единствено да предизвиква, само че и да обезпечава средства, условия, подобаваща база за развиването на спорта, както и сериозен надзор. Нужно е да бъдат ясно написани и отговорностите на общините, които да резервират оборудванията, само че и да усилват опциите за спортна инфраструктура във всички квартали на обособените обитаеми места ”, разяснява Лечева.

Тя е безапелационна, че би трябвало да бъде въведен от страната обединен стандарт, който да подсигурява, че да вземем за пример на 10 000 души население ще бъдат обезпечени стадион, басейн, спортни площадки.

„ В момента спортните площадки, отстъпват на строителните терени. Освен това е нужно да бъдат планувани най-малко брой часове за спортни занимания в образователните заведения. Законът би трябвало да подсигурява развиване на спортните организации, само че и даване на състезателен артикул с вложен интелектуален труд. В момента има добре работещи клубове, само че съществуват и такива, които получават средства за подготовката на един-двама състезатели единствено. Настоявам за основаване на мрежа от спортни организации, а клубовете да станат всеобщи за популацията по места.

Да се промени метода на разпределение на дивидентите и това отсега нататък да бъде залегнато в Устава на спортните организации. Така ще бъдат ясно регламентирани разпоредбите за разпределянето на средствата, както и ще остават пари, които да се реинвестират в развиването на клуба и базата му ”, акцентира Весела Лечева.

Депутатката акцентира, че сега липсва национална социална организация, която да пази ползите на клубовете у нас.

„ Във всички европейски страни има такива организации, които са доста мощни и действително те ръководят спорта. Необходима е и специфична стратегия за олимпийска подготовка с назначено управление. Чрез нея ще може да се реализира ежедневен надзор на разнообразни нива-научен, медицински, методически, подготвителен, финансов. Да се следи какъв брой пари се дават за подготовка на даден състезател за присъединяване в олимпиада, а по-късно да има доклад на постигнатите резултати. Защото в този момент даже и при неприятни резултати, никой не носи отговорност ”, прецизира Весела Лечева.
Народният представител акцентира, че е извънредно значимо да бъдат обособени национални спортни обекти за подготовката на състезатели за европейски, международни и олимпийски участия.

„ Подготовката там да е при по-специфични условия, тъй като не може един състезател да тренира за олимпиада там, където други си пият бирата…Нужно е тези бази да са на специфичен режим ”, безапелационна е Лечева.

Тя показва за образец базата в Колорадо спрингс в Съединени американски щати, където спортните уреди са на най-високо софтуерно равнище, а битовите условия за спортистите са спартански. В базата леглата са на по два етажа, няма телефони, интернет, тв приемници.

„ Спортът желае отдаденост. Заради това са ни нужни олимпийски обекти, а не спортни сдружения ”, безапелационна е Лечева.

Тя акцентира, че би трябвало да има и правилник за финансиране на обособените спортове.
„ Не всеки спорт може да излъчи играч за олимпиада. Източните спортове да вземем за пример са доста атрактивни за децата у нас, само че не можем да се мерим с страните, за които те са присъщи. Заради това страната може да ги финансира, само че на равнище деца, които да се развиват физически и да им се осмисля всекидневието ”, показва Весела Лечева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР