Депутатът от БСП Елена Йончева е сред инициаторите на проверката.

...
Депутатът от БСП Елена Йончева е сред инициаторите на проверката.
Коментари Харесай

Независими проверки на качеството на пътищата май няма да има

Депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева е измежду основателите на инспекцията. По думите й Българска социалистическа партия няма да основава експертна група, както АПИ предлага, тъй като европейските лаборатории, които се занимават с това, имат задоволителна експертиза

© Георги Кожухаров По данни на Европейската комисия България е четвърта в Европейски Съюз в класацията за най-лошо качество на пътищата. Новите и ремонтирани пътища, може да свидетелства всеки водач, също не са ослепително достижение.

Отговорникът за пътищата - Агенция " Пътна инфраструктура ", обаче ловко отклонява всеки опит за инспекция на работата й. Последният подобен образец е от през вчерашния ден. Новият ръководител на АПИ Светослав Глосов е дал отговор на поисканата от Българска социалистическа партия инспекция с взимане на отвесни ядки, които да покажат дебелината на пътищата и техния състав, с писмо.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В него Глосов прецизира, че в закона е регламентирано да се вършат сходни лабораторни проби единствено в стадия на строителството, а не по-късно, и то или от изпълнителя, или от възложителя. Затова АПИ още не дава дефинитивно единодушието си, а желае да се посочи какво проучване ще бъде извършено, къде, от кого и по какъв начин.Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче назова отговора на пътната организация " прахуляк в очите " и, по всичко наподобява, няма да докара нещата до край.

Да проверим по какво караме

В началото на декември 21 депутати желаеха самостоятелна техническа експертиза на автомагистралите " Тракия ", " Хемус ", " Струма " и " Марица ", както и на първокачествен път I-1 - Видин - Кулата и второразреден път II-18 - Околовръстен път на София. Искането беше във връзка злополуката при пътя край Своге, където починаха 20 души, а настилката се оказа некачествена.

Камарата на строителите, която играе патерица на властта, незабавно се възмути от настояването и изиска оставките на тези депутати. В отговор социалистите внесоха същото искане, само че този път под него се подписаха всички 79 депутати от парламентарната им група. Те предложиха инспекцията да бъде за тяхна сметка, с цел да не натоварват държавния бюджет.

В отговора от Глосов написа, че " поради необятния публичен интерес, както и политизирането на въпроса, АПИ предлага на ПГ " Българска социалистическа партия за България " да излъчи работна група от пътни специалисти, с която представителите на Агенция " Пътна инфраструктура " да потърсят разновидности за експертни и механически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните контракти за безплатна финансова помощ и на интернационалния опит ".

Каквото става под асфалта, остава под асфалта

От Българска социалистическа партия не желаят да образуват никаква работна група и упорстват просто да се употребяват услугите на самостоятелни лаборатории от чужбина.

Нинова изясни пред публицисти, че в отговора на АПИ се твърди, че сходни проби не могат да се взимат от подготвени пътища. Всъщност от организацията не споделят това, а прецизират, че просто " законодателят не е планувал правов ред " за инспекциите след въвеждане в употреба. Затова занапред би трябвало да се измисли метод това да се случи.

Или, в случай че цитираме думите на Глосов, " дефицитът на законодателно решение по описания въпрос не вкарва безспорна възбрана за провеждането на изпитване ".

Казано в резюме - АПИ не изгаря от предпочитание инспекцията да се случи, а Българска социалистическа партия все още няма да направи кой знае какво, с цел да я провокира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР