Депутатът от БСП Антон Кутев е най-сериозния критик на закона

...
Депутатът от БСП Антон Кутев е най-сериозния критик на закона
Коментари Харесай

Парламентът окончателно прие закона на ДПС за медиите

Депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев е най-сериозния критик на закона за медиите на Делян Пеевски

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Законът на Пеевски за медиите гладко мина през медийната комисия

Очаква се идната седмица да бъде дефинитивно признат на второ гласоподаване в пленарната зала
25 окт 2018
" Репортери без граници ": проверяващата публицистика в България е задача допустима

За стимулирани публицисти тук е елементарно да проверяват доказателства за корупция и корист с власт, проблемите идват с публикуването
19 юли 2018
Медийната клоунада на Пеевски

Новите промени в гласувания на първо четене проектозакон на Движение за права и свободи за медиите са продължение на подигравката с Народното събрание и властта
13 юли 2018 Медиите ще би трябвало всяка година да заявяват финансирането си, реши през днешния ден Народното събрание. С гласовете на ръководещата коалиция - ГЕРБ и " Обединени патриоти ", на Движение за права и свободи и партия " Воля " беше признат дефинитивно медийният законопроект, импортиран от четирима депутати от Движение за права и свободи - Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Вносителите настояват, че задачата на законопроекта е да се направи транспарантна собствеността на медиите посредством изсветляване на финансирането на медиите и " действителните " им притежатели. Тези поръчки на положителни планове обаче бяха посрещнати със песимизъм главно поради присъединяване на Пеевски като вносител, който не заявява спор на ползи в качеството си на издател, както и поради обстоятелството, че изсветляването на финансирането на медиите не включва историята на банковите заеми от банкрутиралата КТБ, посредством които бе основана медийната империя на депутата.

Единствено депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу закона с аргумента, че той няма да докара до действително изсветляване на действителните притежатели.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Резултатът от гласуваните през днешния ден промени е един хибриден закон - досегашният закон за наложително складиране към този момент ще се споделя Закон за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Според новото му наличие разпространителите и доставчиците на медийно наличие се задължават да заявяват годишно пред Министерството на културата всяко получено финансиране - заеми, банкови заеми, дарения на парични средства и имущество, както и данни за лицето, което е в основата на финансирането им. Предвижда се да се заявява и лицето, което в действителност управлява наличието на медийната услуга и публицистичната политика, в случай че то е друго от притежателя.

От левицата дефинираха тези разпореждания " пиар акция ". " Не основните редактори управляват наличието. Така че въпросът кой в действителност управлява наличието въобще не е явен и задачата е да се изсветли избран притежател на медия, който явно желае да потвърди, че той не е монополист. За първи път пиар акция се прави при законодателство ", сподели депутатът Антон Кутев. Който още през цялото време е измежду най-сериозните критици на закона на Делян Пеевски, както стана прочут този законопроект.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който е съвносител на медийния закон, отхвърли това да е пиар акция на Пеевски. Според Цонев законопроектът е опит да се управлява външното въздействие в месиите.

" Аз нямам нищо срещу " Репортери без граница ", или което и да е Неправителствени организации, а тези, които тук извършват тази задача и клепат България, тъй като ние като законодатели не сме поставили ясни правила и изясненост да се вижда кой кой е в българската медийна среда и е безусловно несправедливо този опит да сложим ред да бъде наименуван пиар акция на един човек ", разяснява още Цонев.

Депутатите одобриха, че в случай че едно лице употребява повече от една трета от обектите за продажба на медийни услуги, Министерство на културата би трябвало да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Любопитно е, че единствено преди двайсетина дни депутатът Делян Пеевски разгласи, че има намерение да трансферира печатните медии, които има - " Телеграф ", " Монитор ", " Политика " и " Меридиан мач ", на фондация, която ще се ръководи от " изтъкнати публицисти ". Той самият щял единствено да я финансира в борба с " олигархични медийни кръгове ", които го клеветели от години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР