Депутатът, който не стъпва на работното си място, Делян Пеевски

...
Депутатът, който не стъпва на работното си място, Делян Пеевски
Коментари Харесай

Делян Пеевски се подсигури чрез съд и прокуратура, че животът му е в опасност

Депутатът, който не стъпва на работното си място, Делян Пеевски към този момент се е подсигурил като един от най-заплашваните народни представители и предприемачи у нас. Оказва се, че макар неналичието на каквито и да било доказателства и даже безапелационното опровергана информация, че някой го е изнудвал, както и че някой е желал или подготвял убийството му, набутаните в пандиза хора, едновременно, първо се отхвърлят от защитаващите ги юристи, а по-късно подписват скоростно съглашения с прокуратурата, признавайки се за отговорни.
Любопитното е, че сделката с прокуратурата, от която най-голяма изгода има Пеевски, а арестантите са излежали тъкмо толкоз, за колкото ги осъждат.

В края на предходната година се разшумя около две скандални каузи свързани с името на корпулентния народен представител. Едното бе обвързвано с хипотетично изнудване на него и ментора му – почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, а другото за готвено нападение против него през 2015 година От източници в правосъдната система Фрог научи, че и двете производства са завършили със съглашения. Но от добилата гласност информация и детайлности за задържаните, както и станалите известни доказателствата сочат, че договорката с прокуратурата не е с цел да не избегне доказване на виновност. В едното от делата решаваща роля има даже профилирания углавен арбитър Андон Миталов, който Съединени американски щати разгласи за подкупен и забрани на него и фамилията му да влизат в Америка.

Изнудвани ли са Пеевски и Доган?

През септември 2018 година стана ясно, че български и румънски жител месеци наред са в ареста, тъй като Специализираната прокуратура счита, че на трима души са желали да получат 12 млн. евро от Доган и Пеевски, предлагайки в подмяна да спомагат имената на политиците да бъдат отстранени от френски отчет за контрабанда на цигари от „ Булгартабак “. Въпросният документ по този начин и не бе показан като доказателство по делото.

Обвиняемият румънец Дорин Йордаке, След 8-месечен престой в ареста, внезапно се съгласява на съглашение, по което получава тъкмо 8 месеца затвор. На 18 януари спецсъдът утвърждава съглашението. За какво обаче румънецът излежава тези месеци - по този начин и не излиза наяве. Соченият за негов съизвършител Дилян Георгиев от Русе пък е наказан на 6 месеца отнемане от независимост, което също към този момент е излежал. Не е ясно и какво се случва с третия неоткрит обвинен - румънецът Овидиу Семенеску, който по този начин и не беше открит.

Интересно е още, че Йордаке, и Георгиев, от самото начало пледират, че са почтени и в никакъв случай не са възнамерявали сходно закононарушение. Самите Доган и Пеевски пък изрично настояват пред проверяващите, че нито познават обвинените, нито са били изнудвани от тях. Остава да гадаем какви цели е преследвала прокуратурата с повдигнатите обвинявания, с изключение на да се обезпечат " причини " за това Пеевски да бъде защитаван от НСО.

По неофициална информация на Свободна Европа директно преди Нова година двамата обвинени са се отказали в един и същи ден от досегашните си юристи без да им обяснят аргументите за това ненадейно решение. Веднага по-късно е квалифицирано съглашението, което спецсъдът стремително утвърждава. Медията задава забавни въпроси, по които и ние търсим отговори: Съществува ли в действителност френски отчет за контрабанда на цигари от „ Булгартабак “? Защо обвиненият румънец от самото начало твърди, че е желал да прави бизнес с ваксини в България, а най-после се признава за отговорен по обвиняването за изнудване? Каква е връзката сред тези лица, Доган, Пеевски и разпитаните като очевидци някогашен столичен общински консултант от ГЕРБ Орлин Алексиев, някогашните притежатели на банкрутиралия през 2016 година ПФК " ЦСКА " АД Димитър Борисов и Иво Иванов, както и Росен Петров-Животното?

Към тях ще прибавим още два - Защо отиването на Делян Пеевски в спецпрокуратурата наложи цялостно евакуиране и блокиране на работата на институцията? Защо прокуратурата не се е похвалила до в този момент с този /тези триумфи?

Опитът за ликвидиране за Делян Пеевски

Съдия Андон Миталов е „ завършил “ дело за опита за ликвидиране на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, по който обвинени бяха двама съветски жители. Мотивите му за решенията, които е взел по това дело са не по-малко странни и съмнителни за партньорските служби на Съединени американски щати научи Фрог от източници в правосъдната система. До момента никой не обелва и дума за това дело, нито че един от забърканите в него е оръжеен търговец.

Съдията изплува и от потъналото в цялостна мъгла дело за опита за ликвидиране на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, за което макар дългогодишното следствие, се чу едвам в края на предходната година. Припомняме ви, че юрист Константин Симеонов заяви за проблема, в който са намесени съветски жители, през октомври 2019 година, малко преди да започва всъщност делото.

Внезапно лежащият дълго време в ареста съветски жител взема решение да се откаже без пояснение от бранителя си адв. Симеонов, който продължава да твърди и през днешния ден, че по делото няма никакви доказателства за готвено ликвидиране. Липсата на доказателства се удостоверява и от обстоятелството, че в началото арбитър Миталов връща делото на прокуратурата. Припомняме, че сагата с опита за ликвидиране на Пеевски стартира със сигнал на лицето Константин Бухлев, станал прочут най-много като предпазен очевидец по делото за атентата против Алексей Петров, а в следствие и наказан за ликвидиране на варненски диджей, за което Фрог също писа.

В един от разпитите си като очевидец по делото на Алексей Петров Константин Бухлев твърди по какъв начин неустановено лице е отишло при него от името на съветски жител и му предложил да извърши атентат против Делян Пеевски през декември 2015 година Въпреки, че нормално такива изявления не се одобряват съществено, този път следва светкавичното задействане на службите. Бухлев изяснява, че две лица са подготвяли убийството на Пеевски – Владимир Касарски и Васил Наниш. Първият е съветски жител и поради дадените против него показания прекарва много време в пандиза, първо в Перу, след това и у нас. Вторият има и български паспорт, само че е роден в Молдова, а у нас е прочут като предприемач. През 2017 година медийни изявления оповестяват, че съветският предприемач Васил Наниш е търсен с алена бюлетина на Интерпол по искане на България. Медиите пишат, че Наниш е издирван от прокуратурата по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група, само че без повече звук какво е целяла групата. Информацията се добавя с това, че „ той е открит в страна отвън Европейския съюз, само че още не е върнат у нас.”. Не се показва и страната, а единствено, че Наниш е търговец на оръжие и е живял в Пловдив. Така по показанията само на Бухлев се построява цялостен холивудски сюжет.

Делото е формирано през 2019 година под № 2734 и е разпределено на 10-ти състав в Специализирания углавен съд, а основната роля на докладчик по делото се пада на арбитър Андон Миталов. Владимир Касарски е експулсиран от Перу, където е арестуван и против него стартира дейно правосъдно следствие. Наниш в същото време е в Русия и макар двете производства за експулсиране, той не е върнат в България и против него следствието се води задочно. Руската страна отхвърля да го изпрати в страната ни с претекста, че няма доказателства за осъществено от него закононарушение.

В хода на следствието ДАНС употребява и специфични разследващи средства, научи Фрог, което е най-много тъй като Наниш инцидентно или не е формален представител за България на една от най-сериозните военно-промишлени промишлености – Тулските военни фабрики, които работят към този момент 400 години. Град Тула епохи наред пази славата на оръжейницата на съветската войска. През последните 4 века тулските фабрики основават на процедура всяко оръжие на пехотата – от средновековните мускети – до актуалните противотанкови ракети и " Калашници ".

Интересът към Наниш е като към лице, което има значимо значение както за военно-промишлените комплекси, по този начин и за съветските ползи в България. Според източниците ни с изключение на формалната си активност молдовецът с български паспорт е прекомерно евентуално да е бил в услуга и на непознати разследващи служби. В кориците на делото има разпечатки от комерсиалния указател, където се вижда, че Наниш е формален представител на упоменатите военните фабрики. Интересен миг е, че събраните специфични разследващи средства в един миг към този момент не са част от воденото досъдебно произвеждане, настояват още източниците ни. Когато се гледат ограниченията в правосъдната палата, в кориците на делото са приложени разпечатки на СРС-та, информации и други съществени материали. В момента всичко това го няма в кориците на делото откакто в един миг преписката отива в профилирания углавен съд, изясняват източниците ни, които наблюдават случая от самото му начало. Интересно е, че досъдебното произвеждане се води в началото при отсъствието на двамата обвинени, само че с цел да може да отиде в спецсъда се измисля още едни, виртуален, трети обвинен, с цел да се докара минималната численост за проведена незаконна група. Така и не излиза наяве с какви претекстове съветски оръжеен търговец би желал ликвидирането на български народен представител, който настойчиво и изрично декларира, че няма нищо общо с военната промишленост, нито пък желае да има нещо общо с нея. Не излиза наяве и кой е третия от ОПГ-то, с който бил приказвал Бухлев.

В един миг се реализира съглашение със познавач прокуратурата, което е показано на арбитър Миталов, който го приема без възражения. Въпреки, че в началото съдията връща делото на прокуратурата, за доизясняване, което по този начин и не е направено, този път скоростно стопира наказателното следствие и се произнася, че съдът приема правосъдното съглашение. Любопитно е, че Касарски е трябвало да бъде освободен без каквито и да било последици заради липса на всевъзможни доказателства, само че вместо това първо се отхвърля от досегашните си бранители, а по-късно се съгласява да се признае и за отговорен...

Със скоростното си решение Миталов обаче, нарушава член 384 а от Наказателно-процесуален кодекс, тъй като дейностите му по приемане на съглашението не може да бъдат осъществени в хода на самото правосъдно съвещание, в което то е импортирано, коментират адвокати. Според алинея 2 на същия член, съдията следва незабавно да спре правосъдното произвеждане, а в границите на 7 дневен период делото да се гледа от различен правосъден състав, който да се произнесе за съглашението. В този случай съдията непосредствено нарушава наказателно процесуалния кодекс и се произнася в границите на едно и също съвещание, а Касарски излиза на независимост.

Към момента Васил Наниш няма никаква правна опция делото към него да бъде завършено, тъй като се е получил юридически вакуум, само че пък и Русия, както е известно, не експулсира свои жители, пък било то и упрекнати в скрит план за ликвидиране на български народен представител. Според цитираната наредба на Наказателно-процесуален кодекс съглашението е трябвало да бъде импортирано в съда със „ единодушието на страните “, което значи и единодушие на служебния бранител на Васил Наниш, само че и това не е направено, настояват източниците ни.

Предлага се съглашение, Миталов го приема незабавно, само че това взема решение делото по повод единствено Касарски, който се признава за отговорен. Излиза, че и за Наниш то завършва. Така действително с един патрон имаме три заека – хем съветския оръжеен човек остава недокоснат, хем Делян Пеевски си подсигурява защита от НСО, тъй като към този момент има наказан за опит за убийството му, хем за пред Съединени американски щати той не е с Русия, тъй като нейни жители са желали да го убиват. Тази версия споделят адвокати и наблюдаващи.

След събитията с обявата на Държавния департамент на Съединени американски щати, че арбитър Миталов получава възбрана да влиза в страта поради корупция, делото за опита за ликвидиране на Делян Пеевски се оказва по-съществения проблем, който евентуално е попаднал във фокуса на внимание на американците. Но това е единствено тъй като хората у нас, които са дали информацията на партньорските служби, са били по този начин услужливи да им я „ сготвят “ в този тип. Пускането на Николай Малинов в Русия за премия и вечеря с президента Владимир Путин е версия за пред публиката, разясняват още източниците ни, обосновавайки се с това, че няма по какъв начин партньорските служби да не извърнат внимание на дейностите на арбитър Миталов по отношение на човек, свързван в общественото пространство с военно-промишления комплекс на Русия и службите там. Възможно е съдията да е препоръчан на Съединени американски щати, с цел да не се " изпее " по какъв начин и на каква цена е взето решението му, от което най-огромна полза в последна сметка има Делян Пеевски.

Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР