Депутат от ГЕРБ Антон Тодоров си позволи да заплаши водещия

...
Депутат от ГЕРБ Антон Тодоров си позволи да заплаши водещия
Коментари Харесай

Управляващи заплашват журналист в ефир и не виждат проблем в това


Депутат от ГЕРБ Антон Тодоров си разреши да заплаши водещия на утринния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, който малко по-късно бе " другарски " предизвестен от вицепремиера Валери Симеонов да не клати страната с въпроси за роднински назначения във властта. Думите на Тодоров, че заимстваната от негова книга подготовка " тайфа " може да " изяде хляба " на Николаев, по сходство на отстранената от утринния блок Анна Цолова, провокира гърмеж от отвращение измежду жители, медии и политици. ГЕРБ се разграничи публично от депутата си, чието изявление било " персонално мнение ", а откакто обществената мрежа прегря от въпроси за какво Нова тв мълчи, малкия екран окачестви държанието на Тодоров като " неприемливо " и застана зад водещия Виктор Николаев.

В края на деня самият Тодоров сервира опрощение към журналиста, в което обаче напълно не проличава опрощение, защото бил свестен " превратно " и бил жертва на акция от страна на " олигархията, задкулисието " и " медийните им обръчи ". В сходен жанр отговори и Валери Симеонов, на фона на оглушителното безмълвие на премиера Бойко Болисов.

Това обаче не бе всичко: в късния следобяд се появи и обособена реакция на публицистите от Нова тв, които питат политика Тодоров какво знае за последните кадрови рокади в медията, разнообразни от формалната позиция на управлението.

Ето по какъв начин се разви хронологически двойно сериозният ден за свободата на словото в България, който безспорно ще задълбочи спешната серпантина на съмнение към ръководещите.

Шайка? Много мощни думи употребявате, ще ви изядат хляба

В петък сутринта Антон Тодоров, острие на ГЕРБ в офанзивата против президента Румен Радев по отношение на ролята му в компрометираната процедура за пазаруване на бойни самолети за армията, гостува на Виктор Николаев. В хода на диалога се завърта следният разговор:

" Виктор Николаев : Този избор артикул на една тайфа ли е, която желае да вземе поръчката за милиард и половина?

Антон Тодоров : Много мощни думи употребявате.

Виктор Николаев : Те не са мои.

Антон Тодоров : Ще ви изядат хляба.

Виктор Николаев : Не са мои – най-малко думата " тайфа ".

Антон Тодоров : Вече изядоха, ха-ха, хляба на колежката ви (визира Анна Цолова, отстранена предишния месец от утринния блок на Нова тв-бел.ред.). Тя и тя малко по този начин... беше тръгнала в някаква посока, но... нещо виждам, че липсва столчето ѝ.

Виктор Николаев : Какво казвате?

Антон Тодоров : Какво споделям – ми не знам, обяснете ми що я няма... "

Думата " тайфа ", употребена от журналиста, е заимствана заглавието на книгата на Антон Тодоров " Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите ", издадена през 2013 година, в той жигосва тогавашното ръководство на ГЕРБ с думите: " Работеха и живееха като " тайфа " – персони, обединени от незаконна цел ". Впоследствие обаче Антон Тодоров по незнайни аргументи се сближи с Бойко Борисов и през тази година влезе в депутатските листи на партията.

ГЕРБ: Всички тези на Антон Тодоров са негово персонално мнение

Малко по-късно ГЕРБ се разграничи от Антон Тодоров със следното известие: " ГЕРБ постоянно е защитавала свободата на медиите. По мотив днешното присъединяване на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме: Смятаме, че свободната публицистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма неприятни и неуместни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово персонално мнение ".

Валери Симеонов с имитация към тв водещия за " Викторгейт "

Междувременно още един представител на ръководещите - вицепремиерът Валери Симеонов, който също гостува в утринния блок на Нова тв – направи остра забележка на Виктор Николаев, явно подразнен от въпросите за абсурда с роднинските назначения на ГЕРБ, станал прочут като " Кумгейт ". Симеонов прикани журналиста да не клати страната. " Аз клатушкам страната или Вие? ", репликира водещият.

" Нека не влизаме в жълтини и да трансформираме тематиката от " Кумгейт " в не знам и аз какво. За мен отговорен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на краткотраен контракт и след това не е провел конкурс, а им е направил контракта непрекъснат. Вие, да вземем за пример, също сте били назначен на краткотраен контракт, след това са ви го създали непрекъснат. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си самичък. Аз, в случай че бях злоумишлен, в този момент щях да направя един " Викторгейт " за Вас на следващия ден и да го разглася да вземем за пример, същото е ", разяснява Симеонов.

Нова: Отправянето на закани от политици към публицисти е неприемливо

По обяд Нова телевизия излезе с публична позиция:

" Депутатът от ГЕРБ направи невиждана оценка за въпроси на водещия на " Здравей, България ". NOVA приема отправянето на закани от политици към публицисти за неприемливо държание. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите публицисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за замяна на настоящите тематики ".

Ръководството на малкия екран по този начин и не обяснява какво е наложило отстраняването на Анна Цолова – въпрос, на който представителите на ръководещото болшинство в действителност дадоха отговор.

Антон Тодоров: Атакуват ме олигарсите, задкулисието и ченгетата

Малко преди 17 ч. депутатът Антон Тодоров се почуства задължен да сервира извинения, само че с ангажимента, че е свестен превратно, защото " шайката ", която в действителност заплашва поста на телевизионния водещ, била " шайката на Румен Радев ".

" В съответния случай не съм желал да " застрашавам " журналиста Николаев, само че следя една всеобща нервност по тематиката. На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на " Грипен " -ите от служебното държавно управление на Огнян Герджиков е " артикул на избрана тайфа ", аз отговорих: " Много мощни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко по този начин беше тръгнала в някаква посока, само че в този момент виждам, че липсва столчето й ". Как е допустимо да се прави умозаключение, че съм заплашвал Виктор Николаев? Та логиката на неговия въпрос визираше " Шайката на Румен Радев “, който назначава служебното държавно управление. От неговите думи елементарно можеше да се направи извода, че тя е желаещата да усвои 1,5 милиарда лв.. Моите думи бяха израз на угриженост, че с тези мощни думи той би могъл да си навлече гнева на хора, които имат изключителни лостове за въздействие. Имаше един различен президент, поради който преди петнадесет години си отиде публицист от bTV! ", написа Антон Тодоров, визирайки Георги Първанов.

Депутатът добавя, че е " обект на невиждана офанзива за оплюване и дискредитация от среди, които в никакъв случай няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието, Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи. Ченгетата от Държавна сигурност и Разузнавателно управление на Министерството на нар – също ".

" Въпреки убеждението ми, че съм свестен изцяло превратно и думите ми са изтълкувани безусловно неправилно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го поради моя фетиш към свободата ", приключва Антон Тодоров.



Журналистите от Нова тв: Това е корист с власт

Късно следобяд излезе и реакция на публицистите от Новините на Нова тв, друга от оповестената по-рано позиция на управлението им.

Те питат Антон Тодоров " Как въпрос на водещ може " да му изяде хляба "? Искаме да разберем, разполагате ли с данни, разнообразни от формалната позиция на NOVA по отношение на измененията в екипа на Новините и предаванията напоследък? С какви данни за " посоката (въпроси), в която е тръгнала колежката " Анна Цолова разполагате и каква е връзката им със " столчето й "? "

Журналистите от медията имат и запитване до Валери Симеонов: " Какво намеквате с " Викторгейт "?

Следващият им въпрос е: " Ще бъдат ли подхванати съответни дейности от Политическа партия ГЕРБ във връзка с Антон Тодоров? ГЕРБ ще смъкна ли политическото си доверие от него, в случай че персоналните му тези не просто не подхождат на позициите на партията, само че са и противоречиви, нездравословни и рискови? Ще се разграничи ли държавното управление от мненията на вицепремиера Валери Симеонов във връзка с сътрудника ни Виктор Николаев? "

Над 60 публицисти от медията, подписали се с имената си, " осъждат остро всеки опит за интервенция в работата " им и завяват: " Откровените закани в ефир опонират на правилата за независимост на словото и внушават желание за разпра и корист с власт ".

Валери Симеонов: Който вижда в думите ми опасност, е подведен или заплатен

" Трябва да си преднамерен, подведен или заплатен, с цел да възприемеш думите ми към Виктор Николаев като опасност ", съобщи от своя страна Валери Симеонов, който с изключение на вицепремиер и партиен водач, е и притежател на телевизия Скат.

" Вдигналите се в отбрана на Виктор Николаев мълчаха, когато в границите на 3 години бяха опожарени 12 автомобила на телевизия СКАТ; мълчаха, когато по офиса в Бургас бе хвърлен коктейл Молотов; мълчаха, когато мутрите на Доган строшиха 2 камери и биха двама оператори в Созопол; мълчаха, когато малтретираха водещата на СКАТ Силвия Трендафилова на протест на Движение за права и свободи в Асеновград; както и в доста други случаи. А когато мутри взривиха автомобила ми пред панелния блок в " М. Рудник ", в който пребивавам, писаха, че съм го направил аз, с цел да диря популярност ", възмущава се Симеонов.

Той също като Тодоров се показва за жертва на акция: " И за какво вулканът от " заслужено " отвращение против мен изригна тъкмо, когато внесох в прокуратурата сигнал против приватизацията на Български морски флот от компанията на братя Домусчиеви? "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР