Депресията е опасно разстройство, което може да доведе до дълбоки

...
Депресията е опасно разстройство, което може да доведе до дълбоки
Коментари Харесай

Ежедневни навици, които увеличават риска от депресия

Депресията е рисково разстройство, което може да докара до дълбоки последствия както в прочувствен, по този начин и във физически проект. Понякога освен събитията и компликациите в живота ни тласкат към тази пропаст, а даже и някои привички, които имаме в всекидневието си и за които не си даваме сметка.

Кои са ежедневните привички, които могат незабелязано да доведат до меланхолия? Ето какво споделя науката.

Ядете модифицирани храни

Според проучване от 2013 година, оповестено в The American Journal of Clinical Nutrition, честата консумация на модифицирани храни, трансмазнини и изкуствени добавки и подобрители може да докара до отключване на меланхолия. Ако сте обожател на бургерите, чипса и десертите би трябвало да знаете, че те усилват риска от меланхолия, влияейки отрицателно върху настроението. Обратното – диета, богата на потребни храни, плодове, зеленчуци, риба, здравословни семена, ядки и пълнозърнести култури усъвършенства настроението и подтиква цялостното здраве.

Прекарвате прекалено много време сами

Създаването на мощни и устойчиви другарства е основно за положителното психологично здраве. Емоционалните разстройства значително се предизвикват от липса на качествени обществени контакти и връзки, които усъвършенстват психологичното здраве. Смехът и общуването с другари е жизненоважно освен за настроението, само че и за понижаване риска от меланхолия и прочувствени разстройства.

Постоянно сте в обществените мрежи

С всички тези електронни устройства и стрийминг платформи няма по какъв начин човек да не се изкуши да влиза в профилите си в обществените мрежи. Прекарването на прекомерно доста време онлайн обаче може да докара до меланхолия. Човек неизбежно съпоставя живота си с този на другите. Струва му се, че неговото всекидневие е лишено от смисъл и динамичност, поради което става печален. В обществените мрежи се появяват и купища отрицателни вести, които могат да повлияят зле на душeвността.

Претоварването на мозъка с информация от обществените мрежи и интернет е нездравословно и въздейства зле, повишавайки риска от меланхолия, сочат данните от проучване от 2013 година, оповестено в Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

Прекарвате време с отрицателни хора

Критичните, отрицателни мнения, назидателното държание, злобливите фрази са единствено част от токсичните типове държание, с които близките могат да отровят настроението ви. Ако в по-голямата част от всекидневието си сте заобиколени с такива отрицателни хора, вероятността да отключите меланхолия е по-голяма.

Не прекарвате задоволително време измежду природата

Животът в огромния град е динамичен и постоянно много сложен. Временните бягства от неговата натовареност са потребна процедура, която въздейства добре на душeвността и прочувственото здраве. Разходките или уикендите измежду природата оказват помощ за понижаване на риска от меланхолия.

Лягате си късно

Изследване от 2014 година, оповестено в Cognitive Therapy and Research установи, че колкото по-рано си лягате, толкоз по-щастливи сте. Според учените, отрицателни мисли и премислянето на проблемите от деня се случват в най-късните часове на денонощието. Те ви пречат да спите обикновено, надлежно да си починете качествено. Когато си лягате рано, сънят ви е по-дълготраен и бездънен, и ви остава по-малко време за вглъбяване в негативни мисли.

Водите затънал метод на живот

Липсата на придвижване може да докара до меланхолия. Когато човек води деен метод на живот, в тялото му се отделят ендорфини, които са натурален механизъм за контролиране на настроението и чувството за благополучие. Заседналият метод на живот може да увеличи доста риска от меланхолия и доста други болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР