Депозитните сертификати (CD) са популярен начин за спестяване на пари

...
Депозитните сертификати (CD) са популярен начин за спестяване на пари
Коментари Харесай

Ще останат ли цените на CD високи през 2024 г.?

Депозитните документи (CD) са известен метод за икономисване на пари – те освен заплащат солидна рента, само че и са извънредно безвредни. CD-тата на практика не крият риск, защото парите се съхраняват на несъмнено място в банка – и даже в случай че банката банкрутира, FDIC застрахова CD-та на стойност до $250 000.

Ефективността на CD-тата за спестителите обаче зависи значително върху лихвения %, който ви предлага банката или финансовата институция, която употребявате, с цел да отворите CD. В момента процентите по CD са доста високи, движени най-много от нарасналите лихви по федералните заеми, избрани от Федералния запас. Това прави спестяването с цени за CD изключително привлекателно сега.

Процентите обаче се трансформират от самото начало и удобният лихвен % през днешния ден не подсигурява, че същото ще важи и след шест месеца. Много спестители се чудят по какъв начин ще наподобяват цените на CD, когато календарът превърти страницата в 2024 година Въпреки че не е допустимо да се каже тъкмо какво ще се случи, има общи прогнози, които могат да бъдат направени.

Започнете да спестявате с компактдискове незабавно.

Ще останат ли цените на компактдискове високи през 2024 година?

Въпреки че нищо не е несъмнено, евентуално е цените на компактдискове да ще останат относително високи през 2024 г. 

„ Докато Фед поддържа лихвите там, където са, процентите на CD евентуално ще останат там, където са “, споделя Ерик Неро, сертифициран финансов плановик, в имейл.

Въпросът тогава е какво ще направи Фед във връзка с лихвите. Лихвите по CD са толкоз високи, колкото са сега, тъй като Фед неведнъж е повишавал лихвите през последните 18 месеца. Фед увеличи лихвените проценти в опит да управлява инфлацията, която беше по-висока от нормалното през този интервал от време, достигайки връх от над 9% на годишна база през юни 2022 г. 

Последният отчет за инфлацията сложи годишната инфлация на 3,7%. Това явно е доста по-добро от високия % от над 9%, само че към момента е много надалеч от целевата рента на Фед от 2%. Поради тази причина е малко евентуално Фед да понижи лихвите с доста. Понастоящем има предварителни проекти за две понижения на лихвените проценти през 2024 година, спрямо първичния проект за четири – и остава допустимо Фед да резервира лихвите там, където са, или даже да ги увеличи още веднъж през 2024 година, в случай че инфлацията продължи да бъде проблем.

Никълъс Ковио, сертифициран финансов плановик в Swell Financial, споделя, че „ продължава да си остава зряла среда за компактдискове “ и че въпреки да наподобява допустимо да сме достигнали най-високата точка за лихвения % на федералните фондове, не наподобява, че ставките ще паднат скоро.

Дори в случай че Федералният запас реши да понижи лихвите, Nero споделя, че натискът върху банките да обезпечат потребителски долари може да поддържа високи лихвени проценти. „ Конкуренцията за депозити може да предложи на потребителите някои атрактивни лихвени проценти, даже в случай че Федералният запас понижи лихвените проценти “, споделя той.

Започнете да разглеждате своите CD варианти онлайн в този момент.

Какво друго може да повлияе на CD ставките в 2024?

Въпреки че тарифната среда е най-важният фактор при определянето на CD цените, има и други неща, които би трябвало да се вземат поради.

Едно нещо, което би трябвало да търсите, е доходността на държавните облигации. Това е лихвеният %, който държавното управление на Съединени американски щати употребява за заплащане на задълженията си. В момента доходността на 10-годишните облигации се движи сред 4,5% и 5%, което е висок %. Банките употребяват парите, които държат, с цел да влагат в държавни облигации. Когато доходността на съкровищницата е висока, както в този момент, процентите на CD нормално следват. Ако доходността на държавните облигации се намали внезапно през 2024 година, междинният лихвен % по CD може да последва, даже и без деяние от страна на Фед.

Икономиката като цяло също може да повлияе на цените на CD. Ако стопанската система изпадне в криза през 2024 година да вземем за пример, лихвите може да се забавят. Геополитическите фактори от целия свят също могат да окажат въздействие.

Ако се притеснявате от кратерирането на тарифната среда, Covyeau предлага CD laddering като метод за фиксиране на ставките в този момент. Това включва закупуване на компактдискове с разнообразни условия и реинвестиране на парите, когато един период изтече. Това ви разрешава да разполагате със свободни пари, които евентуално да вложите в CD с още по-висока рента.

Можете да инвестирате в CD тъкмо в този момент и да започнете да печелите рента.

В последна сметка

Процентите на CD са високи сега и има шансове да останат високи през 2024 година Много финансови консултанти не виждат Федералният запас да понижи фрапантно лихвения % по федералните фондове през идната година, което значи, че процентите на компактдискове евентуално също ще останат много високи.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР