Депозитите за предприятията в българските банки са с отрицателна доходност

...
Депозитите за предприятията в българските банки са с отрицателна доходност
Коментари Харесай

Депозитите за предприятията са с отрицателна лихва вече шести месец поред

Депозитите за предприятията в българските банки са с негативна рентабилност към този момент шести месец поред, демонстрират данните на Централната банка към края на октомври.

Средният лихвен % за депозитите с контрактуван матуритет в левове за нефинансовите предприятия е бил -0.05% през октомври. Лихвите по този вид депозити  навлязоха в негативната територия за първи път през май тази година. Въпреки това депозитите на предприятията в банковия бранш възлизат на 28,2 милиарда лева и се усилват спрямо преди една година с 9,4%.

Лихвите на депозитите в евро към момента се задържат позитивни и са били средно 0,05% през октовмри.

При депозитите за жителите междинният лихвен % спада с 0,03 процентни пункта до 0,11% за сметките в лв. и до 0,12% за сметките в евро.

При заемите за бизнеса има през октомври лихвеният % е бил 3,4% за заемите, отпуснати в лв., които са с размер до 1 млн. евро. Големите заеми на стойност над 1 млн. евро. са били със междинна рента от 2,34%.

Средният лихвен % при заемите за ползване понижават с 0,5 процентни пункта спрямо предходната година до 7,79%. При жилищните заеми лихвата се намалява с 0,15 процентни пункта и през октомври е била приблизително 2,86%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР