Департаментът "Психология" в Института за изследване на населението и човека

...
Департаментът "Психология" в Института за изследване на населението и човека
Коментари Харесай

Българите имат способност да се мобилизират, за да овладеят стреса, свързан с разпространението на коронавируса

Департаментът "Психология " в Института за проучване на популацията и индивида на Българската академия на науките /ИИНЧ-БАН/ направи проучване на тематика "Стрес и справяне с него в условия на разпространяваща се зараза от ковид в България ". Проучването е почнало на 22 март, а показаните резултати се базират на данни, събрани измежду 1365 мъже и дами от всички възрасти през интервала от 22-28 март 2020 година, заяви Българска телеграфна агенция.

Данните са показателни за това какво е прекарването на непознато спешно събитие с незнайна дълготрайност и последствия, каквото е появяването и разпространяването на COVID-19. Ситуацията, както и подхванатите ограничения, оказват въздействие върху психологичното благоденствие на всеки човек, означават психолозите от Българска академия на науките.

Резултатите демонстрират, че хората имат дарба да активизират целия си потенциал, с цел да овладеят тревогата си и прекарването на стрес. Периодът на сходна готовност продължава несъмнено време, след което може да се чака внезапно повишаване на напрежението и тревогата. Най-засегнати от отрицателните процеси сега са дейните дами от столицата, с режим на работа - хоум офис.

"Данните обрисуват ясни доказателства за обикновено разпределени равнища на оптимизъм и назадничавост към несигурност, които са основа за избора на тактики за справяне със напрежението. Хората демонстрират тревога в по-голяма степен във връзка с икономическите последици, в съпоставяне със опасността от болест с ковид ", разясняват психолозите от Българска академия на науките. Те осведомят, че данните са годни за начален интервал на прекарване на рецесията, което предпоставя нуждата проучването да бъде повторено след интервал от време.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР