Департаментът Психология в Института за изследване на населението и човека

...
Департаментът Психология в Института за изследване на населението и човека
Коментари Харесай

БАН: Българите могат да се мобилизират, за да овладеят стреса от коронавируса

Департаментът " Психология " в Института за проучване на популацията и индивида на Българската академия на науките /ИИНЧ-БАН/ направи проучване на тематика " Стрес и справяне с него в условия на разпространяваща се зараза от ковид в България ", оповестяват от Българска академия на науките.

Проучването е почнало на 22 март, а показаните резултати се базират на данни, събрани измежду 1365 мъже и дами от всички възрасти през интервала от 22-28 март 2020 година

Данните са показателни за това какво е прекарването на непознато спешно събитие с незнайна дълготрайност и последствия, каквото е появяването и разпространяването на COVID-19. Ситуацията, както и подхванатите ограничения, оказват въздействие върху психологичното благоденствие на всеки човек, означават психолозите от Българска академия на науките, представени от Българска телеграфна агенция.

Резултатите демонстрират, че хората имат дарба да активизират целия си потенциал, с цел да овладеят тревогата си и прекарването на стрес. Периодът на сходна готовност продължава несъмнено време, след което може да се чака внезапно повишаване на напрежението и тревогата. Най-засегнати от отрицателните процеси сега са дейните дами от столицата, с режим на работа - хоум офис.

" Данните обрисуват ясни доказателства за обикновено разпределени равнища на оптимизъм и назадничавост към несигурност, които са основа за избора на тактики за справяне със напрежението. Хората демонстрират тревога в по-голяма степен във връзка с икономическите последици, в съпоставяне със опасността от болест с ковид ", разясняват психолозите от Българска академия на науките.

И осведомят, че данните са годни за начален интервал на прекарване на рецесията, което предпоставя нуждата проучването да бъде повторено след интервал от време.

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР