Департаментът Психология в Института за изследване на населението и човека

...
Департаментът Психология в Института за изследване на населението и човека
Коментари Харесай

БАН: Българите имат способност да се мобилизират, за да овладеят стреса, свързан с COVID-19

Департаментът " Психология " в Института за проучване на популацията и индивида на Българската академия на науките /ИИНЧ-БАН/ направи проучване на тематика " Стрес и справяне с него в условия на разпространяваща се зараза от ковид в България ". Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Българска академия на науките.

Проучването е почнало на 22 март, а показаните резултати се базират на данни, събрани измежду 1365 мъже и дами от всички възрасти през интервала от 22-28 март 2020 година

Данните са показателни за това какво е прекарването на непознато спешно събитие с незнайна дълготрайност и последствия, каквото е появяването и разпространяването на COVID-19. Ситуацията, както и подхванатите ограничения, оказват въздействие върху психологичното благоденствие на всеки човек, означават психолозите от Българска академия на науките.

Резултатите демонстрират, че хората имат дарба да активизират целия си потенциал, с цел да овладеят тревогата си и прекарването на стрес. Периодът на сходна готовност продължава несъмнено време, след което може да се чака внезапно повишаване на напрежението и тревогата. Най-засегнати от отрицателните процеси сега са дейните дами от столицата, с режим на работа - хоум офис.

" Данните обрисуват ясни доказателства за обикновено разпределени равнища на оптимизъм и назадничавост към несигурност, които са основа за избора на тактики за справяне със напрежението. Хората демонстрират тревога в по-голяма степен във връзка с икономическите последици, в съпоставяне със опасността от болест с ковид ", разясняват психолозите от Българска академия на науките.

И осведомят, че данните са годни за начален интервал на прекарване на рецесията, което предпоставя нуждата проучването да бъде повторено след интервал от време.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР